Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Grundläggande finansiell ekonomi

Kurs
NEK106
Grundnivå
5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-88403
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 16 juli 2021.

Om utbildningen

Denna kurs söks främst av dig som endast vill läsa någon enstaka grundläggande kurs i nationalekonomi. För att läsa 30hp nationalekonomi söks istället kurspaket NEK10 Nationalekonomi: Grundläggande och för 15hp kurspaketet NE15B Nationalekonomi: Tillämpad ekonomi och Internationell och finansiell ekonomi.

Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om de finansiella marknadernas och de finansiella institutionernas funktioner i en marknadsekonomi. Inom finansiell ekonomi är räntan ett nyckelbegrepp och en del av kursen behandlar olika ränteteorier och olika orsaker till ränteförändringar.

Vidare behandlas valutamarknadens funktion, växelkursens bestämning och växelkursrisker. Ett avsnitt av kursen behandlar bestämningen av priset och ränterisken för olika finansiella instrument. Slutligen ges grunderna för hur företag och finansiella institutioner, huvudsakligen banker, hanterar kredit- och ränterisker.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs att studenten har genomgått grundläggande kurser i makroekonomi och mikroekonomi, eller motsvarande.

Urval

Högskolepoäng, max 225 hp

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.