Entreprenörskap med arbetsrätt
Entrepreneurship and Labour Law
Om kursplanen
Betygsskala
Kursens moduler
Inplacering
Kursen ingår i kost- och ledarskapsprogrammet, kursen kan även ges som fristående kurs
Huvudområde med fördjupning
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs godkänd kurs IKG179 Företagsekonomi 15 hp samt godkänd IKG277 Måltidsservice II 7,5 hp eller motsvarande kunskaper.
Innehåll
Delkurser
1. Arbetsrätt (Labour Law), 3 hp
Betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U) Delkursen ger en generell beskrivning av det arbetsrättsliga området i Sverige med fokus på aktörer, lagar och regelverk inom arbetsmarknaden samt centrala begrepp. Praktiska fall hämtade från bland annat Arbetsdomstolens rättspraxis problematiseras.
2. Entreprenörskap (Entrepreneurship), 12 hp
Betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U) Delkursen behandlar viktiga utgångspunkter vid uppstart av en måltidsverksamhet i privat eller offentlig regi. Ett viktigt moment i kursen är utformningen av en rapport som visar ett helhetsperspektiv på kostfunktionen i ett valt verksamhetsområde. I uppgiften ingår att studenterna fiktivt ska starta en måltidsverksamhet där fokus är att skapa en affärsidé, rita kök och matsal, välja lämplig utrustning, bemanna verksamheten och beakta personalfrågor utifrån ett hållbart ledarskap samt räkna på verksamhetens lönsamhet genom att göra olika budgetar. Ledarskapsförmågan övas genom praktiska moment och rollspel.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
Delkurs 1: Arbetsrätt, 3 hp
Labour Law, 3 credits
Kunskap och förståelse
- förklara arbetsmarknadens organisationer och visa förståelse för relationen mellan arbetsmarknadens olika aktörer.
- redogöra för de vanligast förekommande arbetsrättsliga situationerna som kan uppstå på en arbetsplats.
- redogöra för grundläggande lagstiftning inom arbetsrätt med särskild tonvikt på den framtida yrkesverksamheten.
Färdighet och förmåga
- förmåga att lösa arbetsrättsliga problem och argumentera för sin ståndpunkt.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- reflektera över den rättsliga regleringens betydelse för villkoren på den svenska arbetsmarknaden.
Delkurs 2: Entreprenörskap, 12 hp
Entrepreneurship, 12 credits
Kunskap och förståelse
- förklara grunderna inom projektledning inklusive projektplanering och projektuppföljning.
- redogöra för grunderna om offentlig upphandling, inklusive lagstiftning och regelverk.
- diskutera krisberedskap i relation till en kostverksamhet.
Färdighet och förmåga
- planera, organisera och utveckla en måltidsverksamhet utifrån ett hållbart perspektiv.
- designa ett kök och matsal för en specifik verksamhet.
konstruera ett egenkontrollprogram. - analysera och beräkna en måltidsverksamhets olika budgetar.
utveckla en målgruppsanpassad meny som tar hänsyn till ett helhetsperspektiv.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- identifiera personalbehov med hänsyn till jämställdhet, mångfald, arbetsmiljö och personalekonomiska
aspekter. - kritiskt granska och opponera på andra utvecklade måltidsverksamheter.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Seminarier, muntliga redovisningar och opponering är obligatoriska i kursen.
Undervisningsspråk: svenska
Viss undervisning kan ske på engelska.
Examinationsformer
Delkurs 1 examineras genom ett seminarium och en inlämningsuppgift.
Delkurs 2 examineras genom en skriftlig rapport, fem seminarier och opponering.
Komplettering av examinerande seminarier medges vid underkänt. Om en student inte lämnar in komplettering inom utsatt tid underkänns examinationsuppgiften.
Vid frånvaro vid obligatoriska moment är student ansvarig att kontakta kursansvarig för att delges tidpunkt för nästa examinationstillfälle eller alternativ examinationsuppgift.
Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).
Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform. I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.
Betyg
På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För att erhålla betyget Godkänd krävs att den studerande deltagit i samtliga examinerande moment, samt uppnått de fastställda lärandemålen för kursen. För att nå Väl godkänd på hela kursen krävs VG på rapporten och på opponeringen.
Kursvärdering
Kursvärdering sker skriftligt och eventuellt muntligt. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomfört värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.
Övriga föreskrifter
Digitala undervisningsmoment kan förekomma.