Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Förnyelsearbete inom svensk industri i fokus för nytt projekt

Publicerad

Den svenska tillverkningsindustrins framtida utveckling avgörs av förmågan till förnyelse. Hur görs förnyelsearbete i internationella företag som finns inom tillverkningsindustrin i Sverige? Det kommer att undersökas i projektet Strategiskt förnyelsearbete inom svensk industri som har fått 3 miljoner från Vinnova.

- Vi kommer att analysera hur förnyelsearbete genomförs i ett antal större och medelstora internationellt verksamma företag främst inom tillverkningsindustrin. Men vi kommer också att uppmärksamma den allt högre graden av integration med andra aktörer, inte minst inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn, säger Inge Ivarsson som är projektledare och professor i ekonomisk geografi.

Forskarna kommer att studera organisationernas egna förmågor till förnyelsearbete och hur de förändrats samt relatera dessa interna förändringar till företagens positionering i globala värdekedjor. Man kommer också att titta närmare på i vilken grad företagens förnyelsesatsningar kommer att ske i Sverige respektive i utlandet samt vilka faktorer och förhållanden som påverkar detta.

- Vi kommer också att belysa om förnyelseprocessen påverkar det geografiska lokaliseringsmönstret, särskilt när det gäller FoU-verksamhet inom Sverige och om förändringar i FoU-aktiviteternas lokaliseringsmönster är resultat av tillgången till resurser i form av exempelvis humankapital, infrastruktur eller näringslivspolitiska initiativ i den regionala ekonomiska miljön, säger Inge Ivarsson.

Projektet har fått finansiering från Vinnova 2017-2019

Kontaktperson

Inge Ivarsson, inge.ivarsson@handels.gu.se

Övriga forskare som medverkar i projektet: CG Alvstam, Martin Henning, Richard Nakamura, Ramsin Yakob. Samtliga forskare är medlemmar i forskningsgruppen Centre for International Business Studies.