Göteborgs universitet
Bild
Martin Henning och Mari Larkö CRA podd
Länkstig

Podd - På tal om regional utveckling!

Korta och kärnfulla samtal om aktuell forskning inom regional utveckling.

Avsnitt #4 Funktionell specialisering

Hur specialiserar sig regioner egentligen i en modern internationell ekonomi? Det klassiska sättet att förstå specialisering, via branscher, har fått konkurrens. Marie pratar med Martin om funktionell specialisering, hur man kan mäta den, och vilka konsekvenser synsättet har för regionala analyser.

Avsnitt #3 Nedläggningars och stora neddragningars effekter

Vad händer med de som blir av med jobbet när stora arbetsställen skär ner personalstyrkan eller rent av lägger ner verksamheten? Finns det skillnader mellan olika regioner i Sverige? Drabbar nedläggningar kvinnor och män på olika sätt? Marie pratar med Martin om rapporten Nedläggningars och stora neddragningars effekter på branscher och yrkesroller som skrivits på uppdrag av myndigheten Tillväxtanalys.

Rapporten som samtalet baseras på kan du läsa här

Avsnitt #2 Förnyelsearbete och ägande i svensk industri

Marie pratar med Martin och gästen Claes Alvstam om vad ägarbyten egentligen betyder för förnyelsearbetet inom den svenska tillverkningsindustrin. Gör ett utländskt ägande att man får mer resurser och utvecklingskraft, eller bara att beslutsfattandet kommer längre ifrån verksamheten?

Rapporten som samtalet baseras på hittar du på Vinnovas webbplats

Avsnitt #1 Kompetenser för industri i omvandling

Martin pratar med Marie om kompetensbristen inom den svenska tillverkningsindustrin, och vad svårigheterna att få tag på kompetent personal betyder för den regionala utvecklingen i Sverige.


Rapporten i kortversion samt möjlighet att ladda ner rapport i fulltext