Göteborgs universitet
Länkstig

På tal om regional utveckling!

En forskarpodd med korta och kärnfulla samtal om aktuell forskning inom regional utveckling. Martin Henning och Marie Larkö pratar med gäster och med varandra.

Foto: GU

Avsnitt #6
Jämställdheten på den svenska arbetsmarknaden

Hur står det egentligen till med jämställdheten på den svenska arbetsmarknaden? Blir den bättre över tid? För att kunna besvara detta måste man först bestämma sig för hur man ska mäta jämställdhet; och det finns fler alternativ än vad man kanske först kan tro. Martin reder ut några aspekter med hjälp av Marie och Maria.  

Avsnitt #3 
Nedläggningars och stora neddragningars effekter

Vad händer med de som blir av med jobbet när stora arbetsställen skär ner personalstyrkan eller rent av lägger ner verksamheten? Finns det skillnader mellan olika regioner i Sverige? Drabbar nedläggningar kvinnor och män på olika sätt? Marie pratar med Martin om rapporten Nedläggningars och stora neddragningars effekter på branscher och yrkesroller som skrivits på uppdrag av myndigheten Tillväxtanalys.

Rapporten som samtalet baseras på kan du läsa här

Foto: GU

Avsnitt #5
Gig-jobb

Ordet gig kommer från engelskans ”engagement” som länge använts av musiker när de pratar om uppdrag såsom spelningar och konserter. I den nya betydelsen har ordet vidgats och betecknar alltså korta uppdrag inom alla möjliga olika sektorer. Vilka är gigarna, och blir de fler? Vilka möjligheter och begräsningar ser de med sina jobb? Marie och Martin samtalar med Maria Norbäck, som forskar kring ämnet. 

Avsnitt #2
Förnyelsearbete och ägande i svensk industri

Marie pratar med Martin och gästen Claes Alvstam om vad ägarbyten egentligen betyder för förnyelsearbetet inom den svenska tillverkningsindustrin. Gör ett utländskt ägande att man får mer resurser och utvecklingskraft, eller bara att beslutsfattandet kommer längre ifrån verksamheten?

Rapporten som samtalet baseras på hittar du på Vinnovas webbplats

Avsnitt #4
Funktionell specialisering

Hur specialiserar sig regioner egentligen i en modern internationell ekonomi? Det klassiska sättet att förstå specialisering, via branscher, har fått konkurrens. Marie pratar med Martin om funktionell specialisering, hur man kan mäta den, och vilka konsekvenser synsättet har för regionala analyser.

Avsnitt #1
Kompetenser för industri i omvandling

Martin pratar med Marie om kompetensbristen inom den svenska tillverkningsindustrin, och vad svårigheterna att få tag på kompetent personal betyder för den regionala utvecklingen i Sverige.

Rapporten i kortversion samt möjlighet att ladda ner rapport i fulltext