Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Tillämpad ekonomi

Kurs
NEK103
Grundnivå
5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-18420
Ansökan öppnar 15 mars 2021

Om utbildningen

Kursens övergripande mål är att ge insikter om hur nationalekonomisk teori kan tillämpas för att analysera olika nationalekonomiska frågor. I kursen ingår olika mikroekonomiska tillämpningar, vilka kan förekomma både i ett nationellt och i ett internationellt perspektiv.

Exempel på sådana tillämpningar som kan förekomma är inkomstfördelningsproblem, miljöekonomiska problem, diskriminering och frågor kring skatter, hälsa och arbetsmarknad. I kursen skall studenterna analysera ekonomiska problem med hjälp av lämplig nationalekonomisk teori och empiri och enskilt skriva en uppsats. Studenten skall sedan presentera uppsatsen vid ett seminarium under kursen.

NEK103 läses på grundnivå i nationalekonomi tillsammans med NEK101 grundläggande makroekonomi, NEK102 grundläggande mikroekonomi, NEK105 Internationell ekonomi och NEK106 Grundläggande finansiell ekonomi. Kursen kan sökas som kurspaket Nationalekonomi: Grundlägande NEK10, 30hp (NEK101, NEK102, NEK103, NEK105 och NEK106) eller Nationalekonomi: Tillämpad ekonomi och Internationell och finansiell ekonomi NE15B, 15hp (NEK103, NEK105 och NEK106). Kursen kan även läsas fristående.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs att studenten har genomgått grundläggande kurser i makroekonomi och mikroekonomi, eller motsvarande.

Urval

Högskolepoäng, max 225 hp

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.

Efter studierna

Arbetsmarknaden för nationalekonomer är god och utbildningen leder ofta till kvalificerade yrken i såväl privat som offentlig sektor. Banker, statliga myndigheter och större företag är några av de vanligaste arbetsgivarna. En annan möjlighet är att satsa på en forskarkarriär. Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs Universitet har en bred forskningsverksamhet inom bland annat miljöekonomi, finansiell ekonomi, utvecklingsekonomi och beteendeekonomi.

Så är det att plugga

Lokaler

Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.

Läs mer om lokaler