Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Tillämpad ekonomi

Kurs
NEK103
Grundnivå
5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-18420
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 16 juli 2021.

Om utbildningen

Denna kurs söks främst av dig som endast vill läsa någon enstaka grundläggande kurs i nationalekonomi. För att läsa 30hp nationalekonomi söks istället kurspaket NEK10 Nationalekonomi: Grundläggande och för 15hp kurspaketet NE15B Nationalekonomi: Tillämpad ekonomi och Internationell och finansiell ekonomi.

Kursens övergripande mål är att ge insikter om hur nationalekonomisk teori kan tillämpas för att analysera olika nationalekonomiska frågor. I kursen ingår olika mikroekonomiska tillämpningar, vilka kan förekomma både i ett nationellt och i ett internationellt perspektiv.

Exempel på sådana tillämpningar som kan förekomma är inkomstfördelningsproblem, miljöekonomiska problem, diskriminering och frågor kring skatter, hälsa och arbetsmarknad. I kursen skall studenterna analysera ekonomiska problem med hjälp av lämplig nationalekonomisk teori och empiri och enskilt skriva en uppsats. Studenten skall sedan presentera uppsatsen vid ett seminarium under kursen.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs att studenten har genomgått grundläggande kurser i makroekonomi och mikroekonomi, eller motsvarande.

Urval

Högskolepoäng, max 225 hp

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.

Efter studierna

Arbetsmarknaden för nationalekonomer är god och utbildningen leder ofta till kvalificerade yrken i såväl privat som offentlig sektor. Banker, statliga myndigheter och större företag är några av de vanligaste arbetsgivarna. En annan möjlighet är att satsa på en forskarkarriär. Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs Universitet har en bred forskningsverksamhet inom bland annat miljöekonomi, finansiell ekonomi, utvecklingsekonomi och beteendeekonomi.

Så är det att plugga

Lokaler

Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.

Läs mer om lokaler