Organisation och omvärld
Om utbildningen
Kursen behandlar hur organisationer, särskilt organisationer inom offentlig förvaltning, förhåller sig till och interagerar med sin omvärld. Teorierna som kursen utgår ifrån gås igenom och behandlas ingående och fördjupande på litteraturseminarier och fallseminarier. Under seminarierna diskuteras också vad olika teoretiska perspektiv innehåller för slags premisser och ger för slags förklaringar. Under kursen gås olika exempel på organisationers förhållande och perspektiv till omvärlden igenom, såsom internationell omgivning, isomorfism, contingency-teori, gender, teknologi, handlingsnät och hållbarhet, standardiseringsprocesser, globalisering, metaorganisationer, organisatorisk samverkan och organisatorisk legitimitet.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Kandidatexamen inom samhällsvetenskapliga utbildningsområden eller motsvarande svensk eller utländsk examen. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.
Urval
Högskolepoäng, max 225 hp
För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Den offentliga förvaltningen är Sveriges största arbetsplats med en stor efterfrågan på kvalificerad arbetskraft. Många offentliga arbetsgivare förväntar sig att deras medarbetare förstår hur offentlig förvaltnings organisationer fungerar, relaterar till varandra och deras förhållanden till sin omvärld.
Kursen passar därför bra för dig som tänker dig en karriär i ledningspositioner i eller i samverkan med den offentliga förvaltningen.
Kursen ingår i masterprogrammet i offentlig förvaltning, och om ditt intresse väcks för ämnet under kursens gång är du välkommen att söka in till detta program.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisning sker i form av föreläsningar och seminarier.
Lokaler
Kursen genomförs i anslutning till Förvaltningshögskolans lokaler på Sprängkullsgatan i Haga i centrala Göteborg. Campus Haga rymmer förutom undervisningslokaler även grupprum som studenterna kan boka och ett stort antal studieplatser som studenter kan nyttja såväl vardag som helg. I samma område ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där det går att låna kurslitteratur. I gemytliga Haga finns gott om caféer och ett levande studentliv. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning.