Masteruppsats i svenska som andraspråk

SSA230
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-25555
Ansökan stängd

Kort om kursen

På kursen SSA230 skriver du en masteruppsats i svenska som andraspråk. Uppsatsen består av en självständig och teoretiskt förankrad undersökning av ett vetenskapligt problem inom ämnesområdet svenska som andraspråk. Resultaten av undersökningen redovisas i form av en vetenskaplig uppsats.

Om utbildningen

Kursen SSA230, Masteruppsats i svenska som andraspråk, syftar till att leda fram till en uppsats på avancerad nivå i svenska som andraspråk. Kursen omfattar aktivt deltagande i arbetet inom seminariegrupper samt en självständig och teoretiskt förankrad undersökning av ett vetenskapligt problem inom ämnesområdet svenska som andraspråk. Resultaten av undersökningen redovisas i form av en vetenskaplig uppsats.

Kursen SSA230 är på avancerad nivå och ges på halvfart under vårterminen. Den ingår som en obligatorisk kurs i den rekommenderade studiegången för en masterexamen. För att vara behörig till SSA230 måste kurs SSA220 (magisteruppsats i svenska som andraspråk) samt kurserna SSA251, SSA252, SSA255, SSA256 och SSA260 vara avklarade med godkänt resultat.

I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället. Utbildningen består av kurser på avancerad nivå, uppdelade på obligatoriska och valbara kurser som leder fram till en magister-/masterexamen. Magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk. Under den rekommenderade studiegången kommer du bland annat att läsa kurser som ger kunskap om andraspråksinlärning från ett kognitivt och socialt perspektiv, grundläggande litteracitet samt språkpolitik. I utbildningen får du också träning i teori och metod och akademiskt skrivande. Masteruppsatsen skrivs under utbildningens åttonde termin.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Avklarade kurser på avancerad nivå om minst 75 hp, varav 45 hp inom huvudområdet svenska som andraspråk, godkänd på kurserna SSA251 Andraspråksinlärning 1, SSA252 Andraspråksinlärning 2, SSA255 Grundläggande litteracitet i en flerspråkig kontext, SSA256 Metoder inom andraspråksforskning, SSA260 Språkanalys samt SSA220 Magisteruppsats i svenska som andraspråk om 15 hp. Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Högskolepoäng, max 225 hp.

Rekommenderad studiegång

På avancerad nivå kan du följa den rekommenderade studiegången mot en magister-/masterexamen i svenska som andraspråk. Kurserna inom den rekommenderade studiegången vänder sig till dig som är intresserad av svenskan i ett flerspråkigt perspektiv och till dig som arbetar eller vill arbeta professionellt med flerspråkighetsfrågor inom till exempel skola, kommun, media eller företag.

Läs mer om Rekommenderad studiegång

Efter studierna

Efter masteruppsatsen kan du ta ut en masterexamen om du har de obligatoriska kurser som krävs samt erforderligt antal poäng i valbara kurser. En master- liksom magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk.

Så är det att plugga

Undervisningen

SSA230 ges på halvfart, dvs. du läser kursen över en termin. Kursen går i stor utsträckning att läsa på distans men några obligatoriska seminarier på plats på universitetet förekommer. Kursen innehåller inga regelrätta undervisningspass, utan träffar med handledare. Beroende på handledare kan dessa träffar ske på plats på universitetet.