Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Världsmusikstudenter spelar i duo med saxofon och fiol
Länkstig

Folkmusikmetodik - att undervisa på gehör

Kurs
VIM862
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
25%
Undervisningstid
Kväll
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-15402
Ansökan stängd

Om utbildningen

Att lära sig melodier, rytmer och olika spelstilar genom att lyssna och ta efter har en lång tradition inom folkmusiken. Den här kursen vänder sig framför allt till dig som är aktiv inom folkmusikgenren och har erfarenhet av att lära dig på gehör, men som vill ha fler verktyg för att själv kunna undervisa elever och elevgrupper på gehör. Du får tillsammans med de andra kursdeltagarna träna på att lära ut melodier och enkla arrangemang med utgångspunkt i folkmusik från Norden och Balkan. Du får insikt om hur du på ett inkluderande sätt kan få med dig så många som möjligt i en grupp där elevernas förkunskaper och musikförståelse varierar. I kursen övar ni på att förbereda material för grupper i olika åldrar och spelskicklighetsgrad, och testar materialet på varandra med hjälp av olika pedagogiska metoder. 

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet i form av 15 hp inom konstnärligt kandidatprogram i musik eller 15 hp inom lärarprogram med inriktning musik alternativt motsvarande kunskaper och färdigheter. Motsvarandebedömning baseras på dokumenterade meriter som bifogas ansökan.  

Urval

Urvalet grundas på inskickat material i form av inspelning. Senast sista ansökningsdag ska detta vara inskickat. Rangordning sker efter bedömd nivå på sångliga/instrumentala samt konstnärliga och musikaliska färdigheter. Det inskickade materialet ska vara av kvalitet som ni anser ger ert material rättvisa.

För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.

Här kan du registrera dig i SlideRoom och ladda upp dina arbetsprover.

OBS! Endast arbetsprov inskickade till detta webbsystem accepteras. Var noga med att i god tid skicka in materialet för att undvika tekniska problem. Detta ansvar ligger helt på dig som sökande.

Så är det att plugga

Undervisningen

Höstterminen 2021 går kursen på torsdagskvällar.

Lokaler

Kursen ges vid Högskolan för scen och musik i centrala Göteborg. I huset finns bland annat övningsrum, konsertscener och inspelningsstudior. Besöksadress: Fågelsången 1, Göteborg.