Bild
Världsmusikstudenter spelar i duo med saxofon och fiol
Foto: Stig-Magnus Thorsén
Länkstig

Folkmusikmetodik - att undervisa på gehör

Kurs
VIM862
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
25%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-15405
Tillfället är inställt

Kort om kursen

Att lära sig melodier, rytmer och olika spelstilar genom att lyssna och härma har en lång tradition inom folkmusiken. Den här kursen vänder sig framför allt till dig som är aktiv inom folkmusik och har erfarenhet av att lära dig på gehör, men som vill ha fler verktyg för att själv kunna undervisa elever och elevgrupper på gehör.

Om utbildningen

Du får tillsammans med de andra kursdeltagarna träna på att lära ut melodier och enkla arrangemang med utgångspunkt i folkmusik från Norden och Balkan. Du får insikt om hur du på ett inkluderande sätt kan få med dig så många som möjligt i medlodin i en grupp där elevernas förkunskaper och musikförståelse varierar.

I kursen övar du på att förbereda material för en blandad ensemble med olika åldrar och nivåer på instrumentalspel, samt testar materialet på varandra med hjälp av olika pedagogiska metoder.

Fokusområden i kursen:

  • Instudering och utlärning på gehör
  • Repetitionsmetodik
  • Arrangering
  • Rytmiska förhållningssätt i olika stilar

Behörigheter och urval

Behörighet

Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet i form av 15 hp inom konstnärligt kandidatprogram i musik eller 15 hp inom lärarprogram med inriktning musik alternativt motsvarande kunskaper och färdigheter. Motsvarandebedömning baseras på dokumenterade meriter som bifogas ansökan.

Urval

Urvalet grundas på inskickat material i form av videoinspelning. Senast sista ansökningsdag ska detta vara inskickat via arbetsprovstjänsten SlideRoom. Rangordning sker efter bedömd nivå på sångliga/instrumentala samt konstnärliga och musikaliska färdigheter. Det inskickade materialet ska vara av kvalitet som du anser ger ditt material rättvisa.

Skicka in ditt arbetsprov via SlideRoom

OBS! Endast arbetsprov inskickade till detta webbsystem accepteras. Var noga med att i god tid skicka in materialet för att undvika tekniska problem. Detta ansvar ligger helt på dig som sökande.

Så är det att plugga

Lokaler

Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).

Läs mer om lokaler