Gatuliv i Haga i Göteborg.
Statsvetenskapliga institutionen ligger i den gamla stadsdelen Haga. Här finns caféer, restauranger, shopping, och de för Göteborg så typiska landshövdingehusen.
Foto: Emelie Asplund

Om oss

Statsvetenskapliga institutionen kännetecknas av framstående forskning, kompetenta lärare och ett stort samhällsengagemang - hos oss samlas duktiga forskare och studenter från hela världen. Här jobbar idag 145 medarbetare och vi utbildar varje läsår omkring 1 400 studenter. Institutionen tillhör Samhällsvetenskapliga fakulteten och Campus Haga som ligger mitt i centrala Göteborg. Välkommen till en mångsidig undervisnings- och forskningsmiljö!

En historisk tillbakablick

År 1901 donerade affärsmannen August Röhss en större summa pengar till Göteborgs högskola för inrättandet av fyra nya professurer: i geografi, nationalekonomi, sociologi och statsvetenskap. Sedan dess har 119 år passerat och 6 professorer har innehaft August Röhss professur i statsvetenskap. De har på olika sätt påverkat ämnets utveckling här i Göteborg - från studier av geo- och stormaktspolitik, till etableringen av svensk valundersökning, och framväxten av internationellt erkänd forskning om korruption och samhällsstyrningens kvalitet.