Gatuliv i Haga i Göteborg.
Statsvetenskapliga institutionen ligger i den gamla stadsdelen Haga. Här finns caféer, restauranger, shopping, och de för Göteborg så typiska landshövdingehusen.
Foto: Emelie Asplund

Om oss

Statsvetenskapliga institutionen kännetecknas av framstående forskning, kompetenta lärare och ett stort samhällsengagemang - hos oss samlas duktiga forskare och studenter från hela världen. Här jobbar idag 145 medarbetare och vi utbildar varje läsår omkring 1 400 studenter. Institutionen tillhör Samhällsvetenskapliga fakulteten och Campus Haga som ligger mitt i centrala Göteborg. Välkommen till en mångsidig undervisnings- och forskningsmiljö!

Excellens och strategiska forskningssatsningar

August Röhss professur

En historisk tillbakablick

År 1901 donerade affärsmannen August Röhss en större summa pengar till Göteborgs högskola för inrättandet av fyra nya professurer: i geografi, nationalekonomi, sociologi och statsvetenskap. Sedan dess har 119 år passerat och 6 professorer har innehaft August Röhss professur i statsvetenskap. De har på olika sätt påverkat ämnets utveckling här i Göteborg - från studier av geo- och stormaktspolitik, till etableringen av svensk valundersökning, och framväxten av internationellt erkänd forskning om korruption och samhällsstyrningens kvalitet.