Gatuliv i Haga i Göteborg.
Statsvetenskapliga institutionen ligger i den gamla stadsdelen Haga. Här finns caféer, restauranger, shopping, och de för Göteborg så typiska landshövdingehusen.
Foto: Emelie Asplund

Om oss

Statsvetenskapliga institutionen kännetecknas av framstående forskning, kompetenta lärare och ett stort samhällsengagemang - hos oss samlas duktiga forskare och studenter från hela världen. Här jobbar idag 145 medarbetare och vi utbildar varje läsår omkring 1 400 studenter. Institutionen tillhör Samhällsvetenskapliga fakulteten och Campus Haga som ligger mitt i centrala Göteborg. Välkommen till en mångsidig undervisnings- och forskningsmiljö!

Excellens och strategiska forskningssatsningar

August Röhss professur

En historisk tillbakablick

År 1901 donerade den svenske affärsmannen August Röhss pengar för inrättandet av fyra nya professurer vid Göteborgs högskola. Under de 120 år som passerat har sju professorer innehaft August Röhss professur i statsvetenskap. Professorerna har på olika sätt bidragit till att utveckla statsvetenskapen vid Göteborgs universitet – med exempelvis studier av geo- och stormaktspolitik, till etableringen av svensk valundersökning och internationellt erkänd forskning om korruption och samhällsstyrningens kvalitet, samt forskning om framväxten av offentliga tjänster såsom polisen, skolan och hälsoväsendet.