Länkstig

Varvar dataplattformar och applikationer med friluftsliv och handarbete

Fyra frågor till Arild Matsson, som arbetar som forskningsingenjör vid Centrum för digital humaniora.

Vad jobbar du med?

– Jag bygger mest webbplatser och databasapplikationer åt olika forskningsprojekt. Nästan hundra procent av min arbetstid tillbringar jag vid datorn, men vad jag gör där varierar ganska mycket. Jag skriver kod, läser på om teknologier och kodbibliotek, testar användarvänligheten i våra applikationer, dokumenterar vad som gjorts och borde göras, skapar ikoner och figurer, och så vidare.

Vad har du arbetat med för projekt hittills?

– Vårt främsta projekt det senaste året är en plattform för datavisualisering och -analys som huserar flera olika forskningsprojekt, bland annat Expansion och mångfald och en inventering av flöjtur, det vill säga golvur med inbyggda självspelande piporglar. Jag har också varit med och underhållit källkoden och databasen bakom Aroseniusarkivet samt byggt en forskningsartikelplattform och ett sökgränssnitt för talinspelningar på somaliska.

Bild
Arild Matsson

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en kandidat i informationsteknik från Chalmers och en master i språkteknologi från Göteborgs universitet. Dessutom har jag jobbat med webbutveckling både för en webbyrå i Schweiz och frilansande i Sverige. Jag är egentligen anställd av Språkbanken men CDH lånar mig på deltid under en begränsad tid.

Vad gör du på fritiden?

– Mest handarbete, musik och friluftssport. Jag övar piano, stickar, paddlar kajak och klättar. Under pandemins rekommendationer att stanna hemma har jag börjat spinna ullgarn på slända, tälja smörknivar och brygga kombucha.

Om projekten

Forskningsartikelplattform