Länkstig

Invigningen av SKBL lockade många

Publicerad

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon invigdes och presenterades för media och en stor skara intresserade på internationella kvinnodagen 8 mars. Det bjöds på bubbel, sång och tal samt en demonstration av olika sätt att söka i databasen.

Mingel vid lanseringen

Det var mer än fullt i lokalen på Humanistiska universitetsbiblioteket när projektgruppen för SKBL berättade om tankarna bakom lexikonet, visade exempel på hur det fungerar och på vilka sätt det går att söka bland de 1000 kvinnor som finns med i databasen i nuläget.

Så fullt att åhörarna ombads ta ett steg framåt för att fler skulle få möjlighet att ta sig in i lokalen.

– Det passar väl särskilt bra, eftersom det är så många kvinnor i lokalen, att vi tar ett steg framåt en dag som den här, sa Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten och en av invigningstalarna.

Hon har själv bidragit till lexikonet som artikelförfattare och tryckte på att SKBL inte bara blir en fantastisk forskningsresurs utan också viktig för studenter.

Agnes WoldAgnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, berättade att hon noterat att kvinnor genom historien raderats ut senast 30 år efter att de gjort sin livsgärning men konstaterade att dessa livsgärningar nu kommer att finnas kvar i och med Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.

Som exempel på hur det ofta sett ut tog Agnes Wold Alva Myrdal, Kerstin Hesselgren och Karin Kock, som gavs i uppdrag att utreda ett politiskt förslag om yrkesförbud för kvinnor på 1930-talet. Tack vare dem fick kvinnor en möjlighet att fortsätta yrkesarbeta i Sverige.

– Men vad vet gemene man om Alva Myrdal? Jo, att hon var en kall och otäck mor, för det har hennes son sagt…

Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap och projektledare för SKBL, berättade om resan fram till att SKBL nu är lanserat och kampen för att få projektet finansierat.

– Vi sökte och sökte och fick avslag efter avslag. Jag tror att felet vi gjorde var att vi lade det under kategorierna ”jämställdhet” och ”demokrati”. När vi lade det på ”infrastruktur” blev det plötsligt inte så laddat. Det här är ju en forskningsinfrastruktur, men det är också ett demokratiprojekt, underströk hon.

Katarina A. Karlsson stod för sång och musikalisk gestaltning under invigningen, med Pia Yngwe bakom pianot.

Läs mer om SKBL

Sök själv i databasen

Maria SjöbergMaria Sjöberg och Lisbeth Larsson under invigningen av SKBL (foto: Cecilia Köljing).