Vetenskapsfestivalen: Humaniora och AI - människa, maskin och mittemellan
Vetenskapsfestivalen: Humaniora och AI - människa, maskin och mittemellan
Kultur & språk
Naturvetenskap & IT
Är du nyfiken på hur forskare inom humaniora utvecklar, använder och problematiserar AI? Välkommen till Humanisten för tre föreläsningar och ett panelsamtal som alla kretsar kring humaniora och AI! Det blir också kringaktiviteter som "fråga en språkvetare" och Antikmuseet och caféet håller extraöppet.
Föreläsning
Datum
2 apr 2025
Tid
15:00 - 19:00
Plats
Sal J330, Humanisten, Renströmsgatan 6
Medverkande
Stefan Jensen, Erik Lagerstedt, Emma Sköldberg, Mats Fridlund, Staffan Larsson, Joe Trotta, Elena Volodina
Bra att veta
Öppet för alla intresserade. Flera kringaktiviteter.
Arrangör
Humanistiska fakulteten i samarbete med Vetenskapsfestivalen
Från klockan 15:00 kan du spana in våra lokaler, fråga en språkvetare, prata med våra studievägledare om utbildningar eller lära dig mer om forskning inom humaniora och AI. Passa på att besöka Antikmuseet eller ta en fika i caféet som håller öppet till klockan 18!
PROGRAM
16:00 - 16:30 Föreläsning:
Bild
Stefan Jensen.
Hur kan konst och fotografi hjälpa oss att förstå AI?
Med AI-utvecklingen förändras förutsättningarna för konst och fotografi – men det är också genom konsten vi kan utforska och verkligen förstå AI.
Föreläsningen kretsar kring ett antal konstprojekt som hjälper oss att förstå människans roll i en alltmer AI-driven värld.
Stefan Jensen är fotograf och koordinator för GPS400 – Centrum för samverkande visuell forskning vid Humanistiska fakulteten. Han är universitetsadjunkt i fotografi och har tidigare bland annat varit programkoordinator för kandidatprogrammet Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap.
Bild
Furhat i samtal med Erik Lagerstedt.
Foto: Monica Havström
16:30 - 17:00 Föreläsning:
Möt Furhat - vår sociala robot som används i forskning
AI används till en stor mängd saker, från att rekommendera filmer till att styra bilar, och mycket mer. Men vad innebär det när AI byggs in i fysiska objekt, skapade för att se ut och bete sig som människor?
Erik Lagerstedt är postdoktor i datalingvistik och med sig har han Furhat - vår sociala robot som används i forskningen.
17:00 - 17:15 PAUS
17:15 - 17:45 Föreläsning:
Bild
Emma Sköldberg.
Foto: Staffan Melin
Människan, maskinen och jakten på nya betydelser
Hur kan AI underlätta ordboksarbete? Föredraget utgår från den forskning om ords betydelser som bedrivs i anslutning till utarbetandet av Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO).
Emma Sköldberg är professor i svenska språket med inriktning mot lexikografi och lexikologi. Sedan 2015 är hon huvudredaktör för Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO). Hon ingår även i redaktionen för Svenska Akademiens ordlista, SAOL.
17:45 - 18:00 PAUS
18:00 - 19:00 Panelsamtal:
Humaniora och AI
Varför är det viktigt med humanistiska perspektiv på AI-utvecklingen? Möt flera av våra forskare som utvecklar, arbetar med eller problematiserar AI, i ett spännande samtal om utmaningar och möjligheter med AI, tillämpningar och framtidsvisioner. Samtalet inleds med att Mats Fridlund ger en kort historisk introduktion om humaniora och AI.
Medverkande:
Mats Fridlund, bitr. föreståndare för Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH). Docent i idé- och lärdomshistoria vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och docent i digital historia vid Åbo universitet. Hans forskning rör framför allt teknik- och vetenskapshistoria, terrorismens globala och internationella historia, digital historia samt humanistisk AI.
Elena Volodina, professor i språkteknologi, Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, och forskare vid Språkbanken Text.
Staffan Larsson, professor i datalingvistik vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, och forskar bland annat om dialog och dialogsystem.
Joe Trotta, universitetslektor i engelska, lingvist, vid Institutionen för språk och litteraturer.