Image
Omslag till boken filmens göteborg
Breadcrumb

Välkommen till boksläpp för Filmens Göteborg – en bok om lokal film i arkiv och museisamlingar!

Kultur & språk

Boken Filmens Göteborg är ett resultat av ett forskningsprojekt där forskare från GPS400 samverkat med kulturarvsinstitutionerna Göteborgs stadsmuseum, Riksarkivet i Göteborg, Medicinhistoriska museet och Bohusläns museum. Utgångspunkten för projektet har varit att film utgör ett unikt och till stora delar outnyttjat kulturarv och historiskt källmaterial. Boken gör inte anspråk på att berätta den definitiva historien om film i Göteborg under 1900-talet. Tvärtom visar projektets process och resultat varför en sådan bok ännu inte har kunnat skrivas.

Seminarium

Participants
Karl-Magnus Johansson, Riksarkivet i Göteborg
Lisa Sputnes Mouwitz, Medicinhistoriska museet
Mats Jönsson, GP400: Centrum för samverkande visuell forskning
Marie Hellervik, Göteborgs stadsmuseum
Fiffi Myrström, Värmlands museum
Erik Florin Persson, Göteborgs universitet
Kristina de Rooij, Göteborgs universitet
Organizer
Riksarkivet i Göteborg

Utifrån olika perspektiv, fält och kompetenser innehåller boken beskrivningar, fördjupningar och exempel från projektet. Därmed förmedlar den filmens roll i förståelse för lokal identitet, historia och kulturarv. Den kan också vara ett stöd för dig som planerar att gå in i ett liknande projekt med ömsesidigt givande samverkan mellan forskare, museer och arkiv.

Bland de filmhistoriska exempel som lyfts fram finns en filmdokumentation av bygget av Älvsborgsbron på 1960-talet, journalfilmer från 1900-talets första decennier, filmer som uppmärksammar Göteborgs betydelsefulla medicinhistoria och en dokumentär om Östra Nordstan före rivningarna på 1960-talet.

Vid boksläppet deltar samtliga bokens medförfattare: Mats Jönsson, Göteborgs universitet, Marie Hellervik, Göteborgs stadsmuseum, Lisa Sputnes Mouwitz, Medicinhistoriska museet, Karl-Magnus Johansson, Riksarkivet i Göteborg, Fiffi Myrström, Värmlands museum, Erik Florin Persson, Göteborgs universitet och Kristina de Rooij, Göteborgs universitet.

Det finns begränsat antal platser så boka din plats idag!