Image
Utställningen SHELTER av keramikonstnären Sara Möller
Photo: Hanna Jedvik
Breadcrumb

Sara Möller / SHELTER

Kultur & språk

Utställning i Jonsereds herrgårds galleri av keramikkonstnären Sara Möller, utbildad på HDK-Valand

Utställning
Date
7 Mar 2020
Time
All Day
Location
Galleriet, Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 19, Jonsered

Good to know
Utställningen pågår 7 mars 2020-ff. Förlängd utställningsperiod pga pandemiuppehåll.
Organizer
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet

Sara Möllers utställning SHELTER på Jonsereds herrgårds Galleri vill visa på materialens kraft att locka fram vår uppmärksamhet. Keramiska skulpturer som vid en första anblick kan ge en känsla av att de är i behov av viss omsorg, men det står oklart om det är vad de själva vill. Deras önskan kanske är att bryta sig loss, göra uppror eller bara fly illa kvickt. Alla strävar de på något vis mot ljuset och berättar om längtan att nå solen. Om de ovälkomna parasiterna som tynger och kliar, om de varma vindarna och de isande orkanerna, om översköljande vågor av lust, ljud och rörelse.

Sara Möllers konstnärskap utmärker sig som skulpturalt, materialbaserat och ofta keramiskt. Möller arbetar i huvudsak med skulpturala unikum eller installationer där skilda komponenter fogas samman till nya helheter. Verken har drag av något amorft och kan liknas vid sammansmältningar av kropp och landskap, det förvrängda eller underliga är påtagligt i Möllers arbeten. Hon visar oss en värld av tuktad natur som ändå är vild, som i oss själva i våra inre landskap, det ömma mjuka och det smutsiga skavda, det oförenliga som söker begriplighet av vår ursprungliga natur. Hon utmanar och tänjer på gränserna i sina material, visar dess skavanker och fördelar, det mjuka och det hårda, det lappas, lagas, pysslas om eller tuktas.

Utställningsperiod & bakgrund

Utställningen pågår mars 2020-ff; förlängd utställningstid pga pandemiuppehåll på Jonsereds herrgård. Den utgör en självständig replik i anslutning till den multikonstnärliga och mångvetenskapliga seminarieserien ”De fyra elementen” som pågår under 2019-2021 på Jonsereds herrgård, och där Sara Möller deltog i seriens första seminarium "Jord" den 3 december 2019.

Om Sara Möller

Sara Möller är född i Växjö 1982 och verksam som konstnär i Göteborg. Hon är utbildad på HDK i Göteborg och tog sin masterexamen i keramikkonst 2009. Möller har haft flertalet separatutställningar och tilldelats ett stort antal stipendier. Bland annat från Göteborgs Stad, Herta Bengtssons stipendiet och ett flertal från Konstnärsnämnden. 2013 fick hon det hedervärda Beckersstipendiet med tillhörande utställning på Färgfabriken i Stockholm.

Galleriets öppettider: Galleriet går att besöka när herrgårdsbyggnaden håller öppet. För öppettider kontakta info@motesservice.gu.se eller 031 786 59 59.

För frågor och pressförfrågningar mejla: jonseredsherrgard@gu.se