Navigate to video: Hitta studentboende i Göteborg
Video (2:22)
Hitta studentboende i Göteborg
Image
Flygfoto över Göteborg
Breadcrumb

Boende

I Göteborg kan det vara ganska svårt att hitta bostad snabbt. Ta reda på vilka möjligheter som finns och sätt igång med bostadssökandet så snart du vet att du vill studera här.

Bostadsköer

Att hitta ett boende kan ta tid och därför kan det vara bra att ställa sig i bostadskö i god tid innan du börjar studera. Du behöver inte vara student när du ställer dig i kö – däremot måste du studera när du flyttar in i ditt studentboende.

När du ställer dig i bostadskö börjar du samla köpoäng som du sedan använder för att få ett studentrum eller en lägenhet. Du kan ställa dig i bostadskö från och med att du fyllt 17 år.

Hyresvärdar i Göteborg

De två största hyresvärdarna för studentbostäder i Göteborg är SGS och Chalmers studentbostäder. Även den kommunala bostadsförmedlingen Boplats Göteborg har ett mindre antal bostäder för studenter. Däröver finns det även ett antal mindre hyresvärdar som hyr ut studentbostäder.

Förtur för dig som är nyantagen

Om du blivit antagen till Göteborgs universitet och ska flytta till Göteborg har du förtur till ett studentboende hos SGS Studentbostäder. Innan flytten måste du ha bott utanför pendlingsavstånd från Göteborg. Det måste också vara första gången du är antagen till en utbildning vid Göteborgs universitet. Läs mer om vad som gäller på SGS webbplats.

Information om förtur hos SGS Studentbostäder

Tips!

De kortaste kötiderna för studenter hittar du hos SGS Studentbostäder och Chalmers Studentbostäder. Hos SGS kan du oftast få ett studentrum efter 1,5–2 års kötid, men kötiderna kan variera – ibland går det snabbare och ibland tar det längre tid.

Vilka typer av boenden finns det?

De köpoäng du har samlat ihop när du söker bostad bestämmer vilka typer av boenden du kan få. Om du har färre poäng kan du oftast få tag på studentrum där du delar badrum och kök med andra personer. Har du fler poäng kan du få tag på en egen lägenhet.

Tillfälliga lösningar

Vandrarhem och hotell kan vara en tillfällig lösning innan du hittar ett annat boende. Det finns ett antal olika alternativ och priserna varierar.

Skydda dig mot bedrägerier

Eftersom det råder lägenhetsbrist i Göteborg händer det att bedragare försöker utnyttja situationen genom att annonsera ut falska hyreskontrakt. Det finns några saker du kan göra för att skydda dig – läs mer på Polisens hemsida.