Image
Loppmarknad
Photo: Shutterstock
Breadcrumb

Begagnade julklappar − både hållbart och personligt

Published

Julklappar till barnen, frun, svärfar och bästa vännen. Att ge bort begagnade saker kan vara ett sätt att spara pengar när julklappslistan blir lång. Men det finns fler fördelar. Staffan Appelgren är expert på second-hand och återbruk och förklarar hur vi förhåller oss till begagnade julklappar.

Går det bra att ge bort begagnade saker i julklapp?
− Det är ju det som är så spännande med gåvor, att man aldrig riktigt vet hur de kommer tas emot. Vad som ena gången blir en succé kan falla platt nästa gång. Vad man kan säga är att acceptansen för second-hand och återbruk som gåvor har ökat markant senare år, från att ha varit nästan otänkbart. En del ställer snarare frågan: ”Ska man verkligen ge bort ytterligare en ny pryl?” Kanske anar vi en begynnande normförskjutning där vi inte behöver ”be om ursäkt” för den återbrukade gåvan.

Vilka fördelar finns det att ge bort begagnade julklappar?
− Att saker som redan finns fortsätter att användas gör förstås oftast miljönytta – det är att ge med omtanke i bred bemärkelse. Du ger inte bara till mottagaren, du ger också till de som kommer efter oss och ska leva på den här planeten. Sen kan man få tag på saker av bra kvalitet, man kan få de för en billig peng och man kan hitta unika saker som gör gåvan speciell.  

Vad är skillnaden mellan nyproducerat och begagnat?
− Second-hand och återbruk är sociala saker. De bär på en historia och det blir också en historia att prata om. Testa det till jul: jämför vad som händer rent socialt kring nyproducerade och åkerbrukade julklappar. Nyproducerade saker är ofta ganska stumma, inte mycket att prata om, medan återbruk ofta väcker berättelser, tankar och känslor. Det blir lika mycket ett socialt utbyte. 

Till sist, måste vi ge saker överhuvudtaget till jul?
− Ger man saker som inte är hållbara så tar man av någon annan, av naturen och framtida generationer. Varför inte ge av sig själv i stället, av sin tid, sin kreativitet och sin omsorg? Ge bort en middag, en promenad, lektioner i något språk. I efterdyningarna av pandemin kan man välja att ge bort sådant som stöttar verksamheter som haft det tufft, som restauranger och kulturevenemang, till exempel.

Av: Thomas Melin