Länkstig

Organisationspsykologi

Kurs
PX1101
Grundnivå
30 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Kväll
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-17401
Ansökan stängd

Kort om kursen

Arbetslivet blir alltmer krävande. Det är viktigt att ha en god förmåga att skapa och bibehålla goda relationer på arbetsplatsen. Den här kursen är till för dig som vill förstå psykologins betydelse i organisationer. Oavsett om du siktar på att bli chef en dag, eller redan är det, är konsult, är fackligt engagerad, eller har ett allmänt intresse av organisationspsykologi så ger kursen dig fördjupade kunskaper i ämnen som har stor betydelse för arbetslivets utveckling.

Om utbildningen

Många människor tillbringar mer tid på sina arbetsplatser än med sina familjer. Organisationer är den plats där människor möts för att utföra tjänster eller producera något i privat eller offentlig regi. Samarbete och samordning är viktigt för att organisationer skall fungera och för att medarbetarna i dem skall må bra. Detta är kursen för dig som vill förstå mer om psykologi i relation till organisationer och arbetsliv.

Organisationspsykologin är bred och omfattar många områden. Kursen berör bland annat frågeställningar kring hur man får arbetsgrupper att fungera bra och hur man skapar en god arbetsmiljö. Organisationer är utsatta för ständiga förändringar och kursen förmedlar också kunskap och förståelse för hur förändringsarbete kan och bör bedrivas på ett så smärtfritt sätt som möjligt.

Kursen omfattar fem delkurser som alla berör centrala delar inom organisationspsykologin.

Delkurs 1 - Introduktion till organisationspsykologi, här introduceras grundläggande organisationspsykologiska begrepp och teorier.

Delkurs 2 - Arbetsvillkor, motivation, stress och hälsa har tyngdpunkt på att ge en översikt över teoretiska begrepp och modeller för att analysera och beskriva psykosociala arbetsmiljöförhållanden som har betydelse för människans hälsa, funktionsförmåga och motivation.

Delkurs 3 - Arbetsgrupper och andra grupper ur ett psykologiskt perspektiv ger grundläggande teoretiska kunskaper i gruppsykologi.

Delkurs 4 - Ledarskap och organisatoriskt beteende ger grundläggande teoretiska kunskaper om ledarskap, chefskap, beslutsfattande, kommunikation och styrning i organisationer.

Delkurs 5 - Organisatorisk utveckling och förändring i en global värld ger en övergripande förståelse för hur organisationer utvecklas reaktivt och proaktivt i en global värld.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Efter studierna

De kunskaper och färdigheter som förmedlas under kursen kan hjälpa dig att förstå organisationer och arbetsplatser. De ger dig goda förutsättningar för att påverka dessa åt ett positivt håll oavsett om du är medarbetare, chef, ledare, facklig företrädare eller konsult. Det är många gånger meriterande att ha läst organisationspsykologi när man söker jobb eller när man vill avancera i olika positioner på arbetsplatsen.  

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker till stor del genom att deltagarna engageras i övningar och diskussioner om de teorier som presenteras där erfarenheter som finns bland deltagarna integreras. På föreläsningar redogörs för vad forskningen visar och under seminarier diskuteras litteraturen där deltagarnas egna perspektiv involveras.