Länkstig

Bedömning och beslutsfattande

Kurs
PX1110
Grundnivå
30 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-27401
Ansökan stängd

Kort om kursen

Dina beslut bestämmer din framtid, men det är ofta svårt att välja rätt. I den här kursen lär du dig psykologin bakom hur vi fattar beslut och hur vi gör bedömningar som ligger till grund för de beslut vi fattar. Kursen syftar till att göra dig bättre rustad både att fatta egna beslut och att förstå andras, något som du har nytta av både privat och i arbetslivet.

Om utbildningen

Beslut tas i alla möjliga sammanhang: läkare beslutar om lämplig behandling, politiker bestämmer hur resurser ska fördelas, företagsledare fattar strategiska beslut om affärsutveckling. Vardagen består också av tusentals mindre beslut: Ska jag gå till gymmet idag? Tar jag hissen eller trappan? Ska jag beställa hamburgare eller sallad? Under den här kursen lär du dig psykologin bakom hur vi fattar beslut och hur vi gör de bedömningar som ligger till grund för de beslut vi fattar.

Kursen ger dig en utförlig introduktion till forskningslitteraturen. Vi går bland annat igenom varför specifika beslutsstrategier lämpar sig olika väl i olika beslutsmiljöer, hur vi bedömer risker och hur vi fattar beslut som rör rättvisa och moral. Vi behandlar också gruppbeslut och strategier vid förhandlingar och intressekonflikter.

Kursen ger dig även praktiska kunskaper i ”nudging”, det vill säga hur beslutsmiljöer kan utformas på sätt som hjälper människor att göra bättre vardagsval när det gäller frågor som hälsa, ekonomi och klimatet .

Att ha kunskaper om beslutsfattande kan vara användbart både privat och inom yrkeslivet och syftet med kursen är att göra dig bättre rustad både att fatta egna beslut och att förstå andras.  

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Efter studierna

Fördjupade kunskaper om beslutsfattande har du nytta av inom många yrkesområden, till exempel inom sjukvård, teknik, affärsliv eller politik.

Kursen kan läsas separat eller som ett komplement till andra studier. Du kan också bygga på med andra kurser i psykologi och ta en kandidat- eller masterexamen i ämnet psykologi. 

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker i form av föreläsningar och övningsseminarier. Ett återkommande inslag är grupparbeten där ni får möjlighet att fördjupa er i vetenskapliga artiklar.