Jörgen Westerståhl Lectures

Jörgen Westerståhl Lectures är sedan 2014 årligen återkommande arrangemang på Statsvetenskapliga institutionen. I Jörgen Westerståhls anda erbjuder dessa föreläsningar kunskap om demokratins och politikens betydelse för samhällsutvecklingen.

Jörgen Westerståhl Lecture 2019
Homo politicus and the "problem of agency"
Colin Hay, Professor of Political Analysis, University of Sheffield.

Jörgen Westerståhl Lecture 2018
Populist movements and counter-movements in the Great Recession
Donatella Della Porta, Professor of Political Science and Political Sociology, the Institute for Humanities and the Social Sciences at the Scuola Normale Superiore, Florens.

Jörgen Westerståhl Lecture 2017
Why Bother? Rethinking Participation in Elections and Protests
Susan Stokes, John S. Saden Professor of Political Science, Yale University.

Jörgen Westerståhl Lecture 2016
Governance in Areas of Limited Statehood: Effective and Legitimate
Professor Dr. Thomas Risse, Free University of Berlin.

Jörgen Westerståhl Lecture 2015
The Case for Coercion - And How to Make that Coercion Legitimate
Jane Mansbridge, Adams Professor of Political Leadership and Democratic Values, Harvard University.

Jörgen Westerståhl Lecture 2014
Lorenzettis utfordring og demokratiets århundre
Johan P. Olsen, professor emeritus, ARENA Centre for European Studies, Oslo universitet.

Vem var Jörgen Westerståhl?

Jörgen Westerståhl.
Foto: Göran Olofsson

Jörgen Westerståhl var under perioden 1952-1982 innehavare av August Röhss professur i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han moderniserade den svenska statsvetenskapliga forskningen och orienterade statsvetenskapen mot politiskt beteende och kvantitativa studier. Westerståhl banade väg för en av de forskningsinriktningar som Statsvetenskapliga institutionen är mest känd för idag - valforskning, och kallas ibland "Valforskningens fader."

Jörgen Westerståhl var pionjär inom forskning om medier och opinionsbildning i Sverige. År 1954 introducerade han de stora väljarundersökningarna som blev utgångspunkten för det svenska Valforskningsprogrammet. Denna forskning om opinion och demokrati är idag ett av Göteborgs universitets styrkeområden. Idag leds Valforskningsprogrammet av professor Henrik Ekengren Oscarsson.

Filmade föreläsningar

Video (54:09)
Lorenzettis utfordring og demokratiets århundre
Video (55:02)
The Case for Coercion - And How to Make that Coercion Legitimate
Video (57:06)
Governance in Areas of Limited Statehood: Effective and Legitimate?
Video (47:25)
Why Bother? Rethinking Participation in Elections and Protests