Jörgen Westerståhl Lectures

Jörgen Westerståhl Lectures är sedan år 2014 återkommande arrangemang på Statsvetenskapliga institutionen. I Jörgen Westerståhls anda erbjuder dessa föreläsningar kunskap om demokratins och politikens betydelse för samhällsutvecklingen.

Jörgen Westerståhl Lecture 2020
Titel: Political Entrepreneurs: The Rise of Challenger Parties in Europe.
Föreläsare: Catherine De Vries, Professor of Political Science, Bocconi University.

Jörgen Westerståhl Lecture 2019
Titel: Homo politicus and the "problem of agency".
Föreläsare: Colin Hay, Professor of Political Analysis, University of Sheffield.

Jörgen Westerståhl Lecture 2018
Titel: Populist movements and counter-movements in the Great Recession.
Föreläsare: Donatella Della Porta, Professor of Political Science and Political Sociology, the Institute for Humanities and the Social Sciences at the Scuola Normale Superiore, Florens.

Jörgen Westerståhl Lecture 2017
Titel: Why Bother? Rethinking Participation in Elections and Protests.
Föreläsare: Susan Stokes, John S. Saden Professor of Political Science, Yale University.

Jörgen Westerståhl Lecture 2016
Titel: Governance in Areas of Limited Statehood: Effective and Legitimate.
Föreläsare: Professor Dr. Thomas Risse, Free University of Berlin.

Jörgen Westerståhl Lecture 2015
Titel: The Case for Coercion - And How to Make that Coercion Legitimate
Föreläsare: Jane Mansbridge, Adams Professor of Political Leadership and Democratic Values, Harvard University.

Jörgen Westerståhl Lecture 2014
Titel: Lorenzettis utfordring og demokratiets århundre.
Föreläsare: Johan P. Olsen, professor emeritus, ARENA Centre for European Studies, Oslo universitet.

Vem var Jörgen Westerståhl?

Jörgen Westerståhl.
Foto: Göran Olofsson

Jörgen Westerståhl var under perioden 1952-1982 innehavare av August Röhss professur i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han moderniserade den svenska statsvetenskapliga forskningen och orienterade statsvetenskapen mot politiskt beteende och kvantitativa studier. Westerståhl banade väg för en av de forskningsinriktningar som Statsvetenskapliga institutionen är mest känd för idag – valforskning – och han kallas ibland för "Valforskningens fader."

Jörgen Westerståhl var pionjär inom forskning om medier och opinionsbildning i Sverige. År 1954 introducerade han de stora väljarundersökningarna som blev utgångspunkten för det svenska Valforskningsprogrammet. Denna forskning om opinion och demokrati är idag ett av Göteborgs universitets styrkeområden. Idag leds Valforskningsprogrammet av professor Henrik Ekengren Oscarsson.

Filmade J. W. Lectures

Video (0:48)
Political Entrepreneurs: The Rise of Challenger Parties in Europe
Video (47:25)
Why Bother? Rethinking Participation in Elections and Protests
Video (57:06)
Governance in Areas of Limited Statehood: Effective and Legitimate?
Video (55:02)
The Case for Coercion - And How to Make that Coercion Legitimate
Video (54:09)
Lorenzettis utfordring og demokratiets århundre