Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Västerbros historia: Samerna gjordes osynliga när Norrlands gruvor öppnade

Publicerad

När gruvnäringen i Norrland växte i slutet av 1800-talet erkändes inte samernas äganderätt till marken, vilket innebar att de kunde göras osynliga och trängas undan. Det var resultatet av en kolonial politik liknande den som drabbade ursprungsbefolkningar på många håll i världen.

Det är utgångspunkten för en ny artikel, skriven av historikerna Oskar Broberg och Klas Rönnbäck vid Göteborgs universitet, i det senaste numret av Historisk tidskrift, fackorganet för Sveriges professionella historiker. Tidskriftens tema är just ”Svensk kolonialism”, ett omfattande och svårdefinierat begrepp som presenteras i en rad olika artiklar, där skiftande ämnen behandlas. En studie tittar närmare på det koloniala innehållet i svenska reseberättelser från mellankrigstidens Afrika, en annan analyserar skildringar av sexualitet och svenskhet i 1800-talsromaner som utspelar sig i den svenska kolonin S:t Barthélemy.

Läs hela nyheten i Dagens nyheter: https://www.dn.se/kultur/vasterbros-historia-samerna-gjordes-osynliga-nar-norrlands-gruvor-oppnade/