Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Studenter medverkade i Cyber Challenge 2019

lag cyber tigersLag Cyber Tigers förbereder sig inför sin första presentation.

Det cyber-säkerhetspolitiska läget i Sverige har snabbt förvärrats. En träffsäker analys av vad som inträffat följt av en snabb hantering är nödvändigt för att krisen inte ska eskalera och samhället fortsätta fungera. Detta var förutsättningarna när studenter från Göteborgs universitet konfronterades med fiktiva men - i allra högsta grad - verklighetstrogna hot vid Försvarshögskolans tävling Cyber Challenge 2019.

FÖRMIDDAG: Göteborgs universitets två lag, med fyra studenter i varje team och med olika studiebakgrund fick knapphändiga instruktioner inför tävlingen i form av bland annat nyhetstexter, Twittermeddelande och olika rapporter. Tillsammans gällde det sen att pussla ihop informationen, komma fram till vad som - eventuellt - hade hänt och landa i en lösning som erfarna cyberpolicy-experter. Lösningen skulle sen under max tio minuter muntligen presenteras för en jury, samt skrivas ner och lämnas in.

– Det var svårt att få ihop helheten på kort tid med en presentation i och med att vi pluggar heltid på dagarna. Och strax innan tävlingen kom överraskningsmomentet i form av en skriftlig inlämning, samtidigt som vi var tvungna att läsa in oss så mycket som möjligt på ämnet. Det var ganska svettigt, säger Adelina Fernström som till vardags läser masterprogrammet Digital Leadership och är en av deltagarna i lag Cyber Tigers.

Lösningen på problemet laget ställdes inför skulle innehålla en analys av situationen och förslag på bästa lösning med både privata och offentliga aktörer. Sedan skulle lösningen presenters för en jury bestående av representanter från olika högskolor och universitet, myndigheter och företag som på något sätt arbetar med frågor som rör tävlingens tema. Arton lag hade under förmiddagen tio minuter på sig att övertyga domarna att få bli något av de tio lag som sedan gick vidare till eftermiddagens semifinal.

EFTERMIDDAG: Båda lagen från Göteborgs universitet gick vidare till semifinal och fick återigen begränsat med tid för att skaffa sig en överblick av vad som hänt, komma med förslag på lösningar och sammanställa informationen direkt till domarna.

Team Västkusten mellan sina presentationer.

De lösa uppgifterna verkade bland annat handla om att det var problem med vatten- och avfall i Stockholm, SMHI:s sajt låg nere och tullen i Malmö hade drabbats av en överbelastningsattack. Vad är det egentligen som händer, och vad är viktigt att fokusera på? Hur ska vi som samhälle prioritera? Ska försvaret kallas in? Vem och vilka är bäst på att lösa de uppkomna problemen och hur ska de sinsemellan kommunicera?

Trots nerverna på helspänn och massor av arbete, främst på kvällar och helger, för att svetsa samman laget kände alla i lag Cyber Tigers att arbetet har varit värt besväret.

– Det har varit väldigt lärorikt med verklighetstrogna fall i ett så här seriöst sammanhang som Försvarshögskolan är. Göteborgs universitet borde arrangera något liknande med lag över institutionsgränserna. Det känns som att vi gått en extra kvällskurs på 15 högskolepoäng i cybersäkerhet i och med allt vi läst kring detta, säger Markus Adolfsson, som läser statsvetenskap.

Trots att Cyber Tigers inte övergav sin policy utan istället förtydligat och förstärkt den med betoning på internationellt samarbete räckte det inte hela vägen. Inget av lagen Cyber Tigers eller Team Västkusten tog sig till finalen som går av stapeln i Genevé i vår, en plats som istället gick till Stockholms universitet.

– Irriterande men okay att vi inte gick vidare. Vi kan dock inte se hur vi skulle hinna med finalen i vår eftersom flera av oss skriver uppsats. Men det kanske bara är så vi säger för att lindra vår besvikelse, säger Team Västkusten med ett leende på läpparna.
 

Team Västkusten
Sara Anderson, International Administration and Global Governance
Elin Nyberg, International Administration and Global Governance
Jan Eisenmenger, Computer Science
Muna Nuur, International Administration and Global Governance

Cyber Tigers
Anna Kuzmina,
Systemvetenskap
Adelina Fernström,
Digital Leadership
Alex Andersson,
Förvaltningshögskolan
Markus Adolfsson,
Statsvetenskap