Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En tallrik med framtidens mat från havet
En tallrik med framtidens mat från havet, olika sorters tillagad tång blandas med diverse andra godsaker.
Länkstig

Snuttan Sundell i Vetenskapens värld

Publicerad

Vetenskapens värld går igenom "Framtidens mat", där vattenbruk spelar en stor del.

Avsnittet "Framtidens mat" handlar om vilka möjligheter vi har att hitta framtida källor till mat, genom forskning inom t.ex. vattenbruk. Programmet handlar helt enkelt om att ta tillvara på den möjlighet som bl.a. havet ger oss, en möjlighet som idag är relativt outnyttjad. 

I avsnitten får vi se bland mycket annat se BioEnv's Snuttan Sundell både fånga och tillaga strandsnäckor. Hon bjuder även på sojamarinerad sjögurka och kokta strandkrabbor, allt lagat i köket på vår marina forskningsstation Kristineberg, i Fiskebäckskil. 

Bild
Snuttan Sundell och Fredrik Gröndahl lagar mat.
Snuttan Sundell lagar mat tillsammans med Fredrik Gröndahl, marinbiolog på KTH.

År 2050 förväntas världens befolkning överskrida 9.5 miljarder människor. Jordens yta består av ca. 29 % land och 71% vatten, varav det mesta är hav, men trots detta produceras idag den mesta maten på land och endast en liten andel (6-7%) i vatten. Havet är alltså en stor outnyttjad resurs med enorm potential för en ökning av matproduktionen.

Se programmet här!

SWEMARC

Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC, är ett av Göteborgs universitets sex tvärvetenskapliga centrum med forskning som möter dagens globala samhällsutmaningar. En av de största globala utmaningarna idag är att öka produktionen av hälsosam mat för att möta behoven hos en växande befolkning – på ett hållbart och miljövänligt sätt. I SWEMARC vill vi bidra kunskap och utbildning om vattenbruk i linje med FN:s globala hållbarhetsmål genom gränsöverskridande verksamhet och partnerskap med samhällsaktörer.