Bild
Hög placering för JMG på Shanghai-rankning
Länkstig

Hög placering för JMG i Shanghai-rankningen

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) ligger på första plats både i Sverige och i Norden inom ämnet kommunikation enligt den årliga globala Shanghai-rankningen som jämför universitet i hela världen.

– Den fina placeringen i Shanghai-rankningen är ett fint kvitto på det arbete som vi lägger ned på våra utbildningar och en påminnelse om att vi har lyckats riktigt bra med vår ambition att erbjuda Sveriges bästa utbildningar inom våra ämnen, säger Theo Röhle, proprefekt och utbildningsansvarig på JMG.

Även globalt hamnar JMG högt, på plats 46 i hela världen och på plats 14 bland de europeiska länderna. 

Shanghai-rankningen, eller the Academic Ranking of World Universities (ARWU) genomförs årligen av ShanghaiRanking Consultancy och rangordnar mer än 1 800 universitet varje år. De 1 000 bästa universiteten publiceras sedan på deras hemsida. Rankningen anses vara en av de mest inflytelserika och allmänt observerade rankningar av universitet i världen. 

– Jag är jätteglad över att vi kan hålla en hög kvalitet på både vår utbildning och forskning, säger Marie Grusell, prefekt på JMG.

I rankningen mäts både utbildningen och forskningens kvalitet genom dessa indikatorer:

  • Antalet alumner som vinner Nobelpris och Fields-medaljer
  • Antalet personal som vinner Nobelpris och Fields-medaljer
  • Antalet högt citerade forskare 

  • Antalet artiklar indexerade i Science Citation Index - Expanded and Social Sciences Citation Index
  • Prestationer per capita för universitetet

– Att JMG rankas så högt är oerhört glädjande, och en viktig bekräftelse på den starka forskningen och produktiva forskningsmiljön med dess koppling till utbildningen som finns vid vår institution. Resultaten stärker också vår position i olika internationella nätverk och gör oss till en mer attraktiv samarbetspartner, berättar Jesper Strömbäck, vice prefekt med ansvar för forskning. 

Läs mer 

Om Shanghai rankningen