Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Äldre kvinna får en kram av en liten flicka
Foto: Ekaterina Shakarova
Länkstig

Fyraåringar flyttar in på äldreboende – Ny tv-serie

Publicerad

Vad händer när man släpper in en förskola på ett äldreboende under sex veckor? Det visar sig i TV4 och C Mores nya satsning Fyraåringarna på äldreboendet, som har premiär 17 september, där AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog medverkar.

Två ledande och välkända experter inom geriatrikforskningen har knutits till produktionen, Ingmar Skoog, föreståndare på AgeCap samt Anne Ekdahl, docent och överläkare inom geriatrik.

I Fyraåringarna på äldreboendet skildras tillvaron på ett äldreboende, och hur hälsan påverkas av att ha daglig kontakt med en grupp fyraåringar från förskolan Vildnissarna.

Experter på äldre medverkar

Ingmar Skoog är en av Sveriges mest tongivande experter på området och sitter med i regeringens äldreforskarråd. Han är forskningsledare för de så kallade H70-studierna, som är en av världens mest kända befolkningsstudier, och föreståndare för AgeCap, Centrum för Åldrande och Hälsa vid Göteborgs Universitet.
Ingmar är bland annat känd för att ha myntat uttrycket ”70 är det nya 20”, och har skrivit läroböcker i psykiatri och demenssjukdomar.

Stora förbättringar 
– Under covid-19 pandemin har äldreboenden diskuterats mycket i media. I den här serien får vi genom en respektfull och varm skildring, lära känna människorna som faktiskt bor där. Materialet är inspelat innan pandemin bröt ut och det känns hoppfullt och glädjande att se hur de äldre vaknar till liv i kontakten med barnen. Vi ser stora förbättringar i så gott som alla funktioner vi testar, mer än vad vi experter trodde var möjligt, säger Ingmar Skoog.

Människor som du och jag

Programmets andra expert, Anne Ekdahl, har mångårig erfarenhet av att vara läkare på äldreboenden samt som chef inom geriatriken. Hon har varit ordförande i Svensk Geriatrisk Förening i över 10 år, tills hon 2015 blev generalsekreterare för Europeiska Geriatriska Unionen. Hon är känd för att ha introducerat Geriatriska Akutvårdsavdelningar som numera finns över nästan hela landet, och hon är mångårigt vetenskapligt råd för Socialstyrelsen inom områdena palliation och geriatrik.

– Som läkare och forskare har det känts otroligt meningsfullt att vara med i en tv-produktion som visar hur äldre, trots demens och andre tunga sjukdomar, fortfarande är människor precis som du och jag. Samtidigt visar serien att vi kan göra mycket mer för våra äldre än vad vi gör i dag på våra äldreboenden. Det är en riktig tankeställare, säger Anne Ekdahl.

Mer aktuellt än någonsin

Frågan om våra äldreboenden och hur våra äldsta mår har under våren blivit mer aktuell än någonsin. I Fyraåringarna på äldreboendet får tittarna följa barnen och de äldre genom både skratt och allvarliga stunder.

– Det känns både intressant och viktigt att låta två så välrenommerade experter titta närmare på välbefinnandet för våra äldre, inte minst med anledning av den pågående pandemin och de besöksbegränsningar det innebär. Med hjärtgripande och tankeväckande möten vill vi skildra stunder av livsglädje, samtidigt som vi inte backar från frågor om sorg och ensamhet. Parallellt bidrar experterna med fakta och ett forskningsperspektiv i ett minst sagt aktuellt och drabbande ämne, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4 och C More.