Bild
Pedagogen, A-huset
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Excellent lärare med fokus på yrkesutbildning

Susanne Gustavsson har utnämnts till excellent lärare vid Göteborgs universitet. Som undervisande lärare och programledare för Yrkeslärarprogrammet strävar hon efter att ta fasta på studenternas kunskaper.

Bild
Susanne Gustavsson
Susanne Gustavsson
Foto: Ragnhild Larsson

   – Det kan ju göra det lite svårare för en lärare, men jag tror att det är viktigt att börja med att ta reda på vad studenterna har med sig när de börjar en kurs och att utgå därifrån. Det gör att studenterna känner att det finns ett värde i det de kan. Sen måste kurserna vara utmanande, man måste lära sig något nytt.

Susanne Gustavsson är lektor i pedagogik med ett djupt engagemang i Yrkeslärarprogrammet. Utnämningen till excellent lärare har hon meriterat sig till genom att bland annat visa på skicklighet i att undervisa och att samverka med omvärlden. 

   – Att ansöka om den här titeln har varit givande i sig. Det har inneburit en chans att dokumentera mina samlade erfarenheter, vad jag gör och varför, säger Susanne Gustavsson. 

Pedagogiskt pris 2022

Att bli excellent lärare beskriver Susanne som ett erkännande som hon jobbat målmedvetet för. Desto mer överraskad blev hon av att tilldelas Utbildningsvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris år 2022.  

   – Jag visste inte att jag skulle bli nominerad till det. Men något som jag vet att studenterna uppskattar, det är att jag är synlig i kurserna. Att jag uppmanar dem att ställa frågor, att de vet att de får svar ganska snabbt och att jag försöker hitta flexibla lösningar när det behövs. Jag tycker att det är viktigt att min roll är till för dem, inte tvärtom, säger hon. 

Undervisning mer än ett jobb

Susanne Gustavsson har själv en bakgrund som yrkeslärare i gymnasieskola och vuxenutbildning. Därifrån övergick hon till att undervisa på högskola och nu, vid universitet. Kurserna hon ansvarar för idag handlar om undervisning, samt bedömning och betygssättning i yrkesutbildning. Ett område som hon både har praktisk erfarenhet av och har forskat på. 

Susanne är också ansvarig för en av programmets VFU-kurser, vilket är en del av utbildningen som hon är särskilt engagerad i.

   – Det är undervisning som är mitt intresseområde. Det är inte bara något jag gör, utan också något som intresserar mig. Hur man får undervisning att bli bra, enkelt uttryckt. 

Yrkeslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är en distansutbildning och de senaste åren har Susanne ägnat mycket kraft åt att tillvarata de digitala verktygens möjligheter för att utveckla distansundervisningen. 

   – Efter pandemin förändrades synen på platsens betydelse för lärande. Vi behöver hela tiden utvecklas och undersöka vad som fungerar på ett djupare plan. Hur skapar vi förutsättningar för interaktivitet fast vi har en distansutbildning? Den frågan ser jag en stor utvecklingspotential i att jobba vidare med.

 

Text: Kristina Modigh   

Excellent lärare

Göteborg universitet har infört utmärkelsen för att uppmärksamma lärares pedagogiska skicklighet. Läs mer om titeln Excellent lärare.