Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Landsväg som snart blir motorväg i norra Kenya.
Landsväg som snart blir motorväg i norra Kenya.
Foto: Per Knutsson
Länkstig

Kontroversiell korridor: En undersökning av samhälls-, miljö- och säkerhetsdynamik längs utvecklingskorridoren LAPSSET i Kenya

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2016 - 2021
Projektägare
Institutionen för globala studier

Kort beskrivning

Det här forskningsprojektet studerar samhälls-, miljö-, och säkerhetsdynamik längs utvecklingskorridoren LAPSSET (Lamu Port-South Sudan-Ethiopia).

Bakgrund och syfte

På grund av en stark och kontinuerlig ekonomisk tillväxt och en snabbt växande utvinningsindustri står Afrika söder om Sahara inför en historisk utbyggnad av infrastrukturen. Just nu planeras och genomförs 30 så kallade utvecklingskorridorer i Afrika, det vill säga storskaliga infrastruktursystem bestående av hamnar, kraftledningar, vägar, flygplatser, järnvägar och jordbrukssatsningar. En av de mest omfattande utvecklingskorridorerna i Afrika är LAPSSET (Lamu Port Southern Sudan-Ethiopia Transport corridor) som syftar till att ekonomiskt sammankoppla stora delar av Östra Afrika. 

Forskningsprojektet undersöker hur planeringen och byggandet av infrastruktur förändrar platser längs LAPSSET-korridoren. Fokus för forskningen kommer ligga på infrastruktursatsningar i Kenya, och dess betydelse för säkerhet samt tillgång till naturresurser.

Fullständig projektbeskrivning på engelska hittar du på vår internationella webbplats.

Deltagare