Länkstig

John Hutchins: MR-bildtagning i positioner som triggar symptom

Publicerad

Nervsmärtor som strålar ut i armar och ben är ofta beroende av kroppsläget. Undersökningar med magnetkamera brukar göras med patienten liggande avslappnad på rygg. John Hutchins forskar på MR-bilder tagna i en position som utlöser symptom. Går det då att hitta förträngningar i nervroten som inte syns vid bildtagning i smärtfritt läge?

Bild
John Hutchins är specialistläkare inom ortopedi. Han arbetar som ryggkirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorerar vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

JOHN HUTCHINS
Disputation: 17 maj 2024 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: Spinal foraminal stenosis - Novel methods and MRI in functional positions to improve diagnostics
Ämnesområde: Ortopedi
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Många patienter lider av nervsmärta som strålar ut i armar eller ben. Detta kan bero på spinal foraminal stenos, det vill säga en förträngning av nervroten.

Det är vanligt att symptomen är betydligt mer uttalade i vissa kroppslägen. Det kan handla om att smärtan kommer när man står upp eller går, men inte när man ligger ner.

I den standardmässiga utredningen ingår en klinisk undersökning och bildtagning med MR (magnetresonanskamera) i avslappnad liggande position, då många inte har ont.

John Hutchins avhandling undersöker om det finns ett värde i att avbilda patienterna i en position där de faktiskt upplever sina symptom.

Bild
Avhandlingens omslagsillustration, av Pontus Andersson.

MR i smärtande position

Vad har varit fokuset i din forskning?
– Den genomgående tanken i mina arbeten är att med hjälp av olika kompressionsutrustningar försöka genomföra en bildtagning i den smärtande positionen, både hals- och ländrygg. Detta för att se om MR-bilden kring nervrötterna, som lämnar ryggen, ser annorlunda ut i ett provocerat läge jämfört med bilder tagna i en avslappnad position.

Vilka är de viktigaste forskningsfynden?
– Vi har kunnat visa att det går att genomföra ett kliniskt test, som kallas för Spurlings test, med en hydrauliskt styrd utrustning inuti MR-kameran på friska pilotpatienter, men även på riktiga patienter med utstrålande nervsmärtor, säger John Hutchins och utvecklar:

– Testet innebär att man styr patientens huvud i en uppåtblickande riktning, samtidigt som huvudet lutas åt den symtomatiska sidan, roteras lätt och slutligen anläggs ett tryck på huvudet. Därefter har vi kunnat ta nya MR-bilder i denna provocerade position. Vi kan se att nervutträdena påverkas olika när man jämför bilder tagna i avslappnat respektive provocerat läge.

Figur 12, sidan 71 i avhandlingen. Det dynamiska MRI-kompressionssystemet, med patienten redo för en MR-bildtagning. Huvudet är fastspänt i hjälmen, som i sin tur är ansluten till fyra hydrauliska cylindrar.

”En lovande väg”

Vilken betydelse kan den här forskningen få för hur denna patientgrupp utreds i framtiden?
– MR-bildtagning i funktionella positioner är en lovande väg för att förbättra diagnostisk noggrannhet för foraminal stenos, särskilt för patienter med symptom som är positionsberoende. Även om det finns utmaningar och begränsningar, så har vi visat att det finns potentiella fördelar som motiverar fortsatt forskning och förfining av dessa tekniker, säger John Hutchins.

Vad har varit roligt och vad har varit utmanande med doktorandprojektet?
– Det har varit oerhört roligt att utveckla en hydrauliskt styrd kompressionsutrustning, som faktiskt fungerar i praktiken. Det som är utmanande är att allt tar mer tid och resurser än man tror.

Text: Jakob Lundberg