De senaste åren har det pågått ett omfattande utvecklingsarbete kring produktion, behandling och applicering av tjära för att möta de problem många upplevt kring dålig beständighet av tjärbehandlingar av tak. Under denna praktiskt inriktade dag presenterar Daniel Eriksson, Bygg & Hantverk i Karlskoga AB, den färdiga tjärprodukt han tillverkar utifrån ett svenskt recept från 1790. Kulturmålare Ludvig Tigerhielm, Öfweselö Byggnadshantverk, presenterar sina erfarenheter med arbetet med bl.a. inkokt tjära och pigmenterad tjära. Moderator för dagen är Arja Källbom, Hantverkslaboratoriet, som genom sin forskning fördjupat sig i tjärans egenskaper. Det kommer att finnas tid för frågor och samtal i anslutning till arbetet för att möjliggöra nätverksbyggande mellan beställare, utförare, antikvarier, projektörer och andra aktörer.
Anmäl dig här!
Sista anmälningsdag är den 23 oktober.
Kunskap om tjära
Arja Källbom har på uppdrag av Hantverkslaboratoriet skrivit en förnämlig kunskaps-
sammanställning om tjära. Läs mer och ladda ner rapporten här.
Nordic Tar Network
Nätverket Nordic Tar Network möjliggör kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan de nordiska länderna. Nätverket samlar in och dokumenterar kunskap om tjära som sedan sprids till brukare, entreprenörer, förvaltare och beslutsfattare.Två gånger per år har Nordic tar network träffats i Norge, Finland och Sverige. Västerås stift har varit en av aktörerna i detta samarbete. För 2024 planeras ytterligare en träff. Läs mer om nätverket här.
Program – inomhus
- Kl.9.00-9.15 Välkomna! Presentation av deltagarna.
- Kl.9.15-10.00 Introduktion till tjära ur nordisk tall. Tillverkning, karaktärisering av tjäror, hur man kan särskilja olika typer av tjära från varandra och vad är kvalitetskännetecken när det gäller tjära på trätak. Arja Källbom, Hantverkslaboratoriet.
- Kl.10.00 Kaffe med smörgås
- Kl. 10.30 Förädlad tjära – tjära med kropp eller inkokt tjära. Pigmentens inverkan på tjärfärgen. Ludvig Tigerhielm, Kulturmålare, ÖfwerSelö Byggnadshantverk och Kulturvård
- Kl. 11.15 Taktjära 1790 – storskalig tjärstrykning med historiska referenser. Daniel Eriksson, Timmerman, Bygg & Hantverk i Karlskoga AB
- Kl. 12.00-13.00 Lunch på muséet (soppa)
Program – utomhus
- Kl.13.00 Praktiska demonstrationer och prova på. Ludvig Tigerhielm och Daniel Eriksson visar sina olika tjärblandningar och det finns möjlighet att själv få prova på att blanda och koka ihop tjära och känna hur de olika tjärblandningarna och uppför sig.
- Kl.15.00 Dagen avslutas.
Seminariedagen genomförs inom ramen för projektet Informationsinsatser för byggnadsvården 2024 som finaniseras av Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland tillsammans med Härnösands stift och Hantverkslaboratoriet/Göteborgs universitet.