Göteborgs universitet
Bild
stillbild från en videowalk

Välkommen tillbaka!

Utställningen Välkommen tillbaka! är skapad av 42 studenter i design i samarbete med Riksarkivet och GPS400. Utgångspunkten har varit journalfilmer från Göteborg 1921-1923, därifrån har studenterna, genom arkivet, gjort egna tolkningar av historiska skeenden i staden. I Riksarkivets lokaler på Arkivgatan 9 i Göteborg finner du ett fysiskt komplement till utställningen 15 januari - 20 april 2021. Se vidoefilmerna på utställningens hemsida eller längre ner på den här sidan.

Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Tre delar salutorg: Torghandel
Video (05:10)
Välkommen tillbaka! - Tre delar salutorg: Torghandel
Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Tre delar salutorg: Ölhallen
Video (05:04)
Välkommen tillbaka! - Tre delar salutorg: Ölhallen
Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Tre delar salutorg: Skyltar
Video (08:25)
Välkommen tillbaka! - Tre delar salutorg: Skyltar

I Tre delar salutorg upplever vi Kungstorget och dess historia. Vi får genom tre filmer ta del av olika aspekter av livet på torget. Om man rispar på ytan går det att hitta flera lager av historia om den myllrande kommers som en gång rymt Kungstorget. Vi dyker ner i platser som Ölhallen 7:an, Bazar Alliance och Saluhallen, och möter där flera personer och säregna incidenter. Vi möter också en rad föremål som skapats och fått liv genom olika arkiv - såsom Riksarkivets kyrkohandlingar, polisens rapportböcker, Kungliga bibliotekets tidningsarkiv och böcker om platsen.

Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Station i lågor:In to the AI-rchive
Video (02:36)
Välkommen tillbaka! - Station i lågor:In to the AI-rchive
Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Station i lågor: Mediering av DN-artikel
Video (05:09)
Välkommen tillbaka! - Station i lågor: Mediering av DN-artikel
Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Station i lågor: Bänken
Video (02:46)
Välkommen tillbaka! - Station i lågor: Bänken
Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Station i lågor: Auditiv upplevelse
Video (03:44)
Välkommen tillbaka! - Station i lågor: Auditiv upplevelse

Station i lågor: Bänken
Ellen Hedin & Greta Sjöström

Bänken är formgiven med utgångspunkt i fragmentariska arkivhandlingar relaterade till branden på Göteborgs centralstation 1923. Den är resultatet av en utforskande designprocess där vår avsikt varit att skapa översättningar mellan arkivmaterial och form.

På sätt och vis utgör bänken också ett eget arkiv. De olika fragmenten från arkivet har, genom våra tolkningar, omvandlats till formelement som tillsammans berör frågor om arkivets gränssnitt, läsbarhet och tillgänglighet. En återkommande källa till inspiration har varit arkivets uppgift att tillhandahålla information, utan vare sig skyldighet eller rätt att påverka hur arkivhandlingar tolkas, används, förstås eller återberättas.

Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Sista gatan i Sverige
Video (20:56)
Välkommen tillbaka! - Sista gatan i Sverige

Sista gatan i Sverige är en videowalk där man som deltagare får uppleva hur den sista tiden i Göteborg var innan avfärd till Amerika omkring år 1900. Göteborgs hamn tog omkring 1,2 miljoner svenskar över havet till drömmarnas land. Du får följa gatan som de resande gick på i nutid med inslag av dåtid och med ljud som förflyttar dig till tiden som varit. I ett filmklipp från 1923 ser vi en blick över hamnen i Göteborg, filmat från Navigationsskolan uppe på Kvarnberget. Detta klipp blev vår ingång i att upptäcka vad hamnen hade för betydelse under tidigt 1900-tal.

Navigate to video: Välkommen tillbaka! - Den rätta sidan
Video (57:23)
Välkommen tillbaka! - Den rätta sidan

Mellan Göteborg på fastlandet och Hisingen på andra sidan älven, har det funnits och pågår fortfarande en distansering. Den rätta sidan är en video-walk som grundar sig i en konstnärlig skildring av avståndet däremellan. Genom fragment från arkiverade händelser och platser, pendlar vi mellan allvar och lek. En glimt av Hisingen för hundra år sedan.

Den rätta sidan är skapad av Hanna Graas, Christina Klein, Sara Ohlsson, Pia Quach, Maria Solinger, Åsa Thureborn och Nora Widell.