Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Så är det att läsa på Internationella språkprogrammet

Intervju med Frida Boberg, student

– Jag trivs bra på programmet och tycker att det är kul och lärorikt. Att studera språk på universitetsnivå är ganska krävande men väldigt roligt då man tydligt märker hur mycket man utvecklas allt eftersom studierna fortgår.

– Om man är intresserad av språk och kanske känner att det är något man vill hålla på med i framtiden så är Internationella språkprogrammet en bra chans att lära sig mer och gå in på djupet på ett eller flera språk. Detta är anledningen till att jag valde att söka till programmet. Jag skulle säga att det ger en bra grund oavsett vad man väljer att göra i framtiden. Jag tycker att det är nyttigt att lära sig att använda språk mer professionellt och att få en bättre i insikt i språk och kulturer för att bättre förstå människor man träffar som inte kommer från samma kultur som en själv.

– Eftersom språk och kultur är en så viktig del i kommunikation mellan människor är det alltid användbart att bättre förstå innebörden av detta.

– Det bästa med programmet tycker jag är att man har chansen att åka på utbyte en eller två terminer när man börjar på sitt andra år. Jag åkte på Erasmusutbyte hösten 2018 och det är bland det bästa jag gjort. Jag studerade en termin vid University of Limerick på Irland. Jag uppmanar alla som kan och är sugna på att studera utomlands att ta den chansen då det ger otroligt mycket, både för studierna och för en själv som person. Det är roligt och lärorikt att få chansen att studera på ett annat sätt och andra typer av kurser. Dessutom utvecklades jag mycket i min engelska i och med att engelska var i princip det enda språk jag kunde kommunicera med andra på, både på lektioner och på fritiden. Jag fick chansen att åka på utflykter runt om på Irland och se otroligt mycket fina platser och jag lärde känna många nya människor, av vilka jag fick nya fantastiska vänner från flera olika länder.

– Så en termin utomlands ger så otroligt mycket mer än bara studier, det är verkligen ett minne för livet, åtminstone för mig.

– Att man har några veckors valbar praktik är också bra. Då har man chansen att få hjälp in i arbetslivet. Att göra en praktik ger en bra insikt i arbetslivet. Om man försöker hitta en praktik i det område man senare vill jobba inom, och gör ett bra jobb, så kan man ju ha tur att senare få ett jobb genom praktiken. Genom att ha läst programmet har man stor chans att hitta praktik inom det språk man läser, så som i översättningsbranschen eller till och med på EU-nivå. Vill man kan man även göra sin praktik utomlands.

– Eftersom programmet är så pass brett så är det ett perfekt val om man är osäker på vad man vill göra i framtiden. Dessa tre år är ett bra tillfälle att fundera på detta, kanske dyker det upp idéer längs vägen. Varje termin hålls föreläsningar (”Brännpunkt språk”) där föreläsare bjuds in till universitetet för att prata om sitt yrke och försöka inspirera studenter till att finna ett yrke som lockar för framtiden. Jag rekommenderar att gå på dessa föreläsningar då det finns så många yrken som man kanske aldrig hade känt till om man inte hört om dem på dessa föreläsningar. Det visar på hur mycket språkrelaterade yrken det finns och det är roligt att lyssna till vilka möjligheter man har till yrken i framtiden, och hur man kan komma dit. Det är ju många som gjort den resan förut och som kan komma med tips om vad man kan tänka på. Det är väldigt kul att studera språk och jag ser väldigt mycket fram emot att kunna jobba med det när jag har tagit min examen.

/Frida Boberg, student

Frida Boberg, student
Frida Boberg, student på internationella språkprogrammet