Länkstig

Karin Wagner

Professor

Avdelningen för
estetik
Besöksadress
Renströmsgatan 6
41255 Göteborg
Rumsnummer
E230B
Postadress
Box 200
40530 Göteborg

Om Karin Wagner

Professor i Konst- och bildvetenskap

Forskning

Jag disputerade i konst- och bildvetenskap 2003 och har sedan dess ägnat mig åt forskning inom områdena fotografi, nya medier och visuell kommunikation.

Jag deltog i projektet Att skapa relationer genom det digitala museet: principer för kuraterat innehåll som tilldelades medel av Riksantikvarieämbetet för 2022.

I början av 2021 fick jag seed money från Centrum för Digital Humaniora för projektet Dried and flattened - materiality and representation in digitised herbaria och detta projekt arbetar jag nu med kontinuerligt.

Under 2020-2021 arbetade jag under ett år med projektet From ASCII Art to Comic Sans: Typographic Imagination in Digital Culture.

Under 2016-19 medverkade jag i projektet Hur frammanas konstnären ur arkiven? Exemplet Arosenius, finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.

I projektet Den (o)hållbara förpackningen (Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet 2009-2011) har jag forskat om förpackningsdesign och studerat hur ekologisk mat marknadsförs med hjälp av förpackningen. En bok med samma namn som projektet utkom 2015 och i den presenterar vi specialstudier om mjölkförpackningar, läkemedelsförpackning och lyxförpackningar. Mina bidrag handlar bland annat om ekologisk mjölk, om läkemedelsretoriken i livsmedelssammanhang och vad som händer med den visuella kommunikationen när vin förpackas i bag-in-box, ståpåsar och pet-flaskor.

I ett tidigare projekt, Från celluloid till pixlar. Nätverk och ritual kring mobilkamera och e-bio (Vetenskapsrådet 2006-2008) studerade jag hur människor lägger upp bilder tagna med mobilkameror på nätet och vilka bildkonventioner som de använder sig av.

Undervisning

Jag undervisar i huvudsak på kurser på avancerad nivå och på forskarutbildningsnivå, bland annat på kursen Bildanalys. Tidigare har jag undervisat i kurser om visualisering, filmskapande och interaktionsdesign. Förutom att vara handledare i ämnet konst- och bildvetenskap har jag även varit handledare för doktorander i digital gestaltning på Chalmers och på Akademien Valand.

Övrigt

Jag är sedan 2019 ledamot av Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg.

I medierna

Forskartorget Bokmässan 26 september 2015 Den (o)hållbara förpackningen

SR Vetenskapsradion Forum 11 maj 2015 Förpackningar ett outforskat kulturarv

Radio Skanstull 17 April 2014 Konst och internet

UR Samtiden En akademisk kvart, 3 March 2014, Den (o)hållbara förpackningen

SR Vetenskapsradion Forum, 30 April 2012 Från flaska till bag-in-box