Länkstig

Viktigt att budgetera för kostnader för att underlätta en smidig implementering av personcentrerad vård

Publicerad

Tidigare studier har ofta uppvisat kostnadseffektivitet för personcentrerad vård, men bortser i stort från de kostnader som uppstår i implementeringsprocessen. En studie vid Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC) och Högskolan Dalarna visar att det är viktigt att ta hänsyn till dessa extra kostnader under planeringsfasen så att de inte blir ett hinder i processen.

Traditionella ekonomiska utvärderingar av kostnader och hälsoresultat på patientnivå har till stor del rapporterat att personcentrerad vård är kostnadseffektiv. Dessa bedömningar försummar dock ofta de resurser som krävs för övergången i vårdens praxis. I en färsk artikel, publicerad i BMJ Open, granskas tids- och lönekostnader för att implementera mer personcentrerad vård i Region Dalarna.  

– Denna forskning belyser förändringsprocessen inom sjukvårdsorganisationer, och omfattar både en regional utvecklingsenhet och lokala sjukvårdsenheter, säger Hanna Gyllensten, docent i vårdvetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och forskare inom hälsoekonomi vid Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet GPCC. Hon står som kontaktförfattare till studien. 

– Våra resultat visar att det verkligen finns en märkbar kostnad förknippad med att förändra vårdpraxis. Även om denna kostnad kan vara relativt blygsam när den ses i sammanhanget av en hel sjukvårdsbudget, är det viktigt att ta hänsyn till den under planeringsfasen för att säkerställa en smidig implementering av ett personcentrerat arbetssätt, snarare än att låta kostnaden bli ett potentiellt hinder.