Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Tredje kullen språkkonsulter tog examen

Publicerad

Förra veckan försvarade studenterna på Språkkonsultprogrammet vid Göteborgs universitet sina examensarbeten. I uppsatserna hade studenterna gjort djupdykningar i allt från i identitetskonstruktion på Tinder till klarspråk i texter om det fria skolvalet. Onsdagen bjöd på avslutningsmingel med snittar och bubbel.

Under våren har studenterna kombinerat uppsatsarbetet med en längre praktikperiod där studenternas erfarenheter från utbildningen har prövats i arbetslivet. Susanna Karlsson, som är programansvarig för Språkkonsultprogrammet, menar att den vetenskapliga grunden är en av många styrkor hos en nyexaminerad språkkonsult.

- En av de viktigaste kompetenserna är förmågan att på vetenskaplig grund arbeta med texter och kommunikation genom att identifiera och avhjälpa både små och stora kommunikationsproblem. I dagsläget skriver många väldigt mycket i sina jobb, men få är särskilt utbildade för det, säger Susanna Karlsson.

Examensarbeten med stor bredd

Språkkonsultprogrammet har funnits vid Göteborgs universitet sedan 2012 och riktar sig till alla som vill arbeta med språk och språkbruk i arbetslivet. Programmet är en treårig yrkesutbildning och efter utbildningen kan studenterna ta ut en kandidatexamen som språkkonsult.

Idag finns det språkkonsulter på flera olika ställen i samhället där det behövs expertkunskaper inom språk- och kommunikationsområdet. Vanliga arbetsuppgifter är språkgranskning och textbearbetning, handledning och utbildning av skribenter och talare, utveckling av mallar och skrivråd, terminologiarbete och teknisk dokumentation.

Med en stor bredd i arbetsuppgifter är det inte heller konstigt att årets språkkonsultstudenter har skrivit examensarbeten om så spridda ämnen. Studenterna har bland annat fördjupat sig i: identitetskonstruktion på Tinder, metaforik i surrogatmödraskapsdebatten, tillgängliga texter på museum, klarspråk i texter om det fria skolvalet, receptionsanalys av texter om mensvärk och analys av textkedjor i information om ny skattelagstiftning. Ett stort grattis till våra nybakade språkkonsulter!

Vill du läsa Språkkonsultprogrammet?

Läs mer om programmet

Läs mer om språkkonsulternas praktik