Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Sanne Kofod Olsen ny dekan på Konstnärliga fakulteten

Publicerad

I september tar Sanne Kofod Olsen över som dekan på Göteborgs universitets konstnärliga fakultet. Hon har tidigare varit chef för Museet for Samtidskunst och rektor för Konstakademin i Köpenhamn.

– Vi är väldigt glada att Sanne Kofod Olsen kommer till Göteborgs universitet för att jobba med oss. Hon har den konstnärliga kompetensen, med en intressant profil och samtidigt erfarenhet av att leda större akademiska organisationer, säger Monica Danielson, ordförande i den beredningsgrupp som tagit fram kandidater till posten.

Sanne Kofod Olsen.Den nya dekanen kommer att leda verksamheten vidare på den förändringsresa som redan påbörjats i och med projektet Konst 2025. Syftet är att samla fakultetens kompetens inom scen, musik, foto, film, konst, design och litterär gestaltning under ett tak och erbjuda utbildning och forskning med en, för universitetsnivå, unik bredd. Nästa steg är att Akademin Valand och HDK kommer att slås ihop i januari 2020.

– Det är en spännande utveckling igång som jag är glad att få delta i. De senaste åren har Göteborgs universitets konstnärliga fakultet utmärkt sig inom flera områden, till exempel inom konstnärlig forskning och konstens relation till samhället. Jag ser fram emot att få fortsätta den här positiva utvecklingen inom de olika konstarterna, där fakulteten etablerar sig som utvecklingsinriktad inom både praxis och teori och är en stark aktör inom konstvärden, säger Sanne Kofod Olsen.

Om Sanne Kofod Olsen

Sanne Kofod Olsen är utbildad konstvetare med många års erfarenhet som specialist inom bildkonstområdet, flitigt verksam som kurator, skribent och pedagog. Hon har bland annat varit chef för Museet for Samtidskunst och rektor för Konstakademin i Köpenhamn. Den 1 september efterträder hon Ingrid Elam som dekan för Konstnärliga fakulteten (med de tre institutionerna Akademin Valand, HDK och Högskolan för Scen och Musik).