Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Jästceller
Jästceller.
Foto: Chirawan Somsanuk (Mostphotos)
Länkstig

Ökad förståelse för vattentillförseln i cellerna

Publicerad

Många sjukdomar beror på att aquaporiner, som reglerar vattentillförseln i cellerna, inte fungerar. Fördjupad förståelse för dessa kan vara viktig bland annat för framtida medicinsk forskning.

En ny avhandling vid instititionen för kemi och molekylärbiologi ger fördjupad förståelse för så kallade aquaporiner (AQP), alltså proteiner som reglerar vattentillförseln i cellerna. Många sjukdomar, som tumörer, alzheimers och diabetes, är orsakade av att AQP på ett eller annat sätt inte fungerar. Därför finns det ett stort intresse för att förstå dem bättre, men också de nätverk av proteiner i cellerna som AQP är en del av.

Sjukdomar är sällan bara relaterade till ett protein, utan det är ett nätverk av proteiner som är inblandade. Det första steget är att identifiera de här nätverken, vilket inte alltid är så lätt. Även om du hittar en proteininteraktion så gäller det att avgöra om den är verklig eller bara framtvingad i ditt experiment, säger avhandlingens författare Florian Schmitz.

Skapade protein med hjälp av jästsvamp

Rent protein är svårt att få tag på i tillräckliga mängder, men Florian Schmitz kunde ändå med hjälp av jästsvampen Pichia pastoris producera proteiner från växter, människa och fisk, som sedan kunde användas i olika experimentuppställningar.

Med hjälp av det mänskliga AQP som finns i hjärnvävnaden lyckades Florian Schmitz och hans forskarkollegor hitta känsligare metoder att påvisa antikroppar för en svårdiagnosticerad sjukdom kallad Neuromyelitis opatica (även kallad NMO-Spektrumtillstånd). Detta är en autoimmun sjukdom som brukar visa sig som en inflammation på synnerven och ryggmärgen, men som också kan påverka hjärnan och centrala nervsystemet.

Vi har också fått en bättre förståelse för hur AQP binds samman, fyra av dem formar sig alltid till en större enhet. Den här formationen är intressant, för den medverkar också i interaktionen med andra proteiner i cellen som i sin tur kan påverka olika sjukdomar, säger Florian Schmitz.

Kontakt:

Bild
Florian Schmitz


Florian Schmitz 070 2561631

Avhandlingens titel:
A Holistic View on Aquaporins: Production, Structure, Function and Interactions

Länk till avhandlingen:
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/66539?locale=sv