Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Nominerade till Vårdförbundspriset för personcentrering efter kurs hos GPCC

Publicerad

Den 9 november delas Vårdförbundets årliga pris ut, och två av de fyra nominerade till årets pris har fått hjälp av GPCC med att utveckla sin personcentrering. Det gemensamma temat för samtliga nominerade är ett personcentrerat förhållningssätt, och prissumman är en halv miljon kronor.


En av nomineringarna har gått till Julia Olsson och Caroline Petterson, sjuksköterskor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg. De har varit med och utvecklat ett personcentrerat arbetssätt som har revolutionerat både strukturen och kulturen på deras arbetsplats HIA, hjärtintensiven. Vårdförbundets tidning Vårdfokus skriver att Julia och Caroline tillsammans med kollegor ur flera olika personalkategorier först gick en kurs på Göteborgs Centrum för personcentrerad vård, GPCC, där de fick hjälp att hitta en struktur för hur de skulle arbeta mer personcentrerat. De valde att fokusera på ronden och hur de kunde göra patienten mer delaktig i olika beslut. Läs mer på tidningen Vårdfokus hemsida.


Den andra nominerade som GPCC har utbildat i personcentrering är psykosavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal. De är nominerade för sin ”nollvision mot tvångsåtgärder”. Läs mer om detta på tidningen Vårdfokus hemsida.


Vårdförbundspriset har två gånger tidigare gått till verksamheter som GPCC har hjälpt till att "ställa om" mot en personcentrerad vård. 2014 vann Mare Teinlum-Kruse, leg. strokesjuksköterska och teamledare vid Strokeenheten på Sahlgrenska sjukhuset. År 2013 vann GPCC-forskaren Lars-Eric Olsson, sjuksköterska och klinisk lektor, Mölndal, ett andrapris för Personcentrerad vårdkedja.