Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Niclas Lamberg, Trafikverket: "Kompetensförsörjning är vår största utmaning"

Publicerad

Det vore spännande att ta del av riktigt framgångsrikt kompetensförsörjningsarbete, som har en långsiktig bärkraft. Att hantera kompetensförsörjningen både kort- och långsiktigt är idag en av de största utmaningarna för många företag och organisationer, säger Niclas Lamberg, HR-chef på Trafikverket.

Niclas Lamberg

Niclas intervjuades av Centrum för Global HRM i december 2015, då nämnde han vikten av samarbete mellan företag och forskning och hoppades på ett samarbete genom CGHRM. Sedan dess har Trafikverket tagit steg i den riktningen, men det är först nu som arbetet börjar på riktigt.

- Vi har ökat närvaron på seminarier och tar i större utsträckning del av den forskning som CGHRM presenterar. Ambitionen är även att anställa en doktorand, vilket känns riktigt spännande och är ett stort steg i rätt riktning i utbytet mellan Trafikverket och forskningen.

Som HR-chef i en stor organisation som Trafikverket möter man många utmaningar, kompetensförsörjning är en av dem och han hoppas på mer forskning som Trafikverket kan använda i sitt arbete.

- Idag är min största utmaning att skapa möjligheter för Trafikverket att rekrytera den kompetens som vi behöver, samtidigt som våra befintliga medarbetare fortsätter att trivas och får goda möjligheter till utveckling, vilket är minst lika viktigt. Vi kan inte enbart fokusera på att vara bättre än övriga aktörer i branschen, då riskerar vi obalans. Istället måste vi gemensamt leta kompetens inom helt andra branscher. Vi rekryterar cirka 1000 nya medarbetare per år, ett utmanande arbete vad gäller allt ifrån att hitta rätt målgrupp, skapa intresse för Trafikverket, rekrytera och introducera. Hela infrastrukturbranschen har samma utmaning. Eftersom vi faktiskt växer numerärt, så behöver vi också hantera den ”växtvärk” som kan uppstå.

För att få medarbetarna att stanna ser Niclas vikten av bra HR-arbete.

- För mig finns det en nära och tydlig koppling mellan att människor mår bra, trivs, känner glädje och deras prestation. Vi kan se att de välmående organisationerna är framgångsrika år efter år och det gör HR affärsmässigt viktigt. En mogen organisation förstår detta, involverar och ställer tydliga krav på HR. För mig är även möjligheten att bidra till individers och organisationers utveckling starka drivkrafter.

För Niclas är samarbetet med CGHRM en viktig ingrediens i HR-arbetets framtid på Trafikverket.

Det betyder mycket för vår fortsatta utveckling inom HR-området att vi har det här samarbetet med CGHRM. Vi får möjlighet att ta del av det senaste inom området, jämföra och delvis validera vårt arbete mot övriga samarbetspartners och akademins kunnande. Vi har också tillgång till ett ”smörgåsbord” av olika aktiviteter inom området och möjligheten till nya kontaktytor.