Länkstig

Nätverk stärker kunskapen om dold folksjukdom

Publicerad

Nästan var femte svensk lider av ett långvarigt smärttillstånd och 5–7 procent av befolkningen uppger att de har ett stort vårdbehov på grund av sin smärta. Trots det har forskare som intresserar sig för ämnet relativt svårt att få forskningsmedel. Det vill nätverket för smärtforskning ändra på.

Bild
Anna Grimby Ekman och  Paulin Andréll har startat smärtforskningsnätverket.
Foto: Anna Rehnberg

Smärta delas ofta in i akut, långvarig eller cancerrelaterad smärta. Därför är det svårt att säga hur många i befolkningen som är drabbade. Smärtforskning är ett tvärvetenskapligt område och forskarna är utspridda inom de flesta medicinska områden, vilket gör att smärtforskare kan ha svårt att hitta varandra.

Alla smärtforskare är välkomna

Det var en av anledningarna till att Anna Grimby Ekman, universitetslektor vid institutionen för medicin, drog i gång nätverket för smärtforskning år 2019, tillsammans med Paulin Andréll som är specialistläkare på Smärtcentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och adjungerad universitetslektor vid institutionen för kliniska vetenskaper.

– Det är viktigt att träffa andra forskare inom området, inte minst för doktorander. Eftersom smärtforskning förekommer inom så många områden, så kan det vara svårt att hitta någon inom det egna specialistområdet som forskar på djupet om just smärta, säger Anna Grimby Ekman.

Smärtforskningsnätverket är ett forum för smärtforskare vid Sahlgrenska akademin och inom Västra Götalandsregionen. Det riktar sig till alla som forskar inom området, oavsett vilken typ av smärta man forskar inom och oavsett om man sysslar med om grundforskning, klinisk forskning eller epidemiologisk forskning.

Ska bidra till fler studier 

Tanken är att medlemmarna ska kunna ge varandra stöd, kunskap och erfarenheter och även att utveckla forskningen så att de som drabbas av smärta kan få ett bättre liv.

– Smärtforskning har haft svårt att få forskningsmedel, särskilt forskning om långvarig smärta. Det kommer förhoppningsvis att ändras när långvarig primär smärta klassificeras som en egen sjukdom i ICD-11, säger Anna Grimby Ekman.

Hon och Paulin Andréll hoppas att nätverket ska hjälpa forskare att hitta nya samarbetspartners, så att man kan skapa starkare och mer konkurrenskraftiga grupper som kan genomföra fler studier. De vill också att nätverket ska sammankoppla alla inom regionen som ägnar sig åt smärtforskning eller håller i utbildningar om smärta.

– Samverkan mellan olika professioner som forskar och arbetar kliniskt med smärta kan på så sätt öka, samtidigt som studierna kan få större genomslagskraft, säger Paulin Andréll.

Nätverksdag för smärtforskare 25 november

Nätverket ordnar regelbundna doktorand- och nätverksmöten. Nästa nätverksdag äger rum 25 november och är första tillfället där deltagarna kan träffas fysiskt efter den långa perioden med covid-restriktioner. Det kommer även finnas möjlighet att delta digitalt.

Under dagen presenteras flera forskningsprojekt och forskningsplattformar och det blir även diskussioner om hur smärtforskningen kan utvecklas regionalt, nationellt och internationellt.

Text: Karin Allander
Foto: Anna Rehnberg

Läs mer: