Bild
Postdoktor Maria Ekholm får pris för forskning inom bröstcancer
Maria Ekholm får det nyinstiftade priset på 200 000 kronor. Utdelningen skedde den 24 mars, under årets onkologidagar i Uppsala.
Foto: Jan Torbjörnsson
Länkstig

Maria Ekholm, postdoktor på SCCR, får nyinstiftat stipendium för forskning inom bröstcancer

Publicerad

Maria Ekholm, postdoktor vid Institutionen för biomedicin och centrumbildningen Sahlgrenska Centrum för Cancerforskning samt överläkare i onkologi vid Länssjukhuset Ryhov, får ett nyinstiftat forskningsstipendium inom onkologi. Priset är instiftat av läkemedelsföretaget Pfizer och Svensk Onkologisk Förening, SOF.

Bild
Maria Ekholm med diplom från Pfizer/SOF
Maria Ekholm med diplom.
Foto: Jan Torbjörnsson

Under ledning av docent Anders Ståhlberg, vid centrumbildningen Sahlgrenska Centrum för Cancerforskning, har Maria Ekholm en tjänst som postdoktor vilken ger erfarenhet av laborativ miljö och translationell forskning. Maria Ekholms forskning är inriktad på att använda vätskebiopsier för tidig utvärdering av behandlingsrespons och uppföljning (sjukdomsmonitorering) för att optimera val av behandling och uppföljning vid bröstcancer.

Det nyinstiftade onkologistipendiet på 200 000 kronor syftar till att stimulera fler medlemmar att fortsätta forska efter disputationen för att främja translationell och klinisk cancerforskning. Maria Ekholm och Ioannis Zerdes (postdoktor på KI) är först ut att tilldelas detta stipendium för deras respektive forskning inom bröstcancer. 

Läs hela reportaget om prisutdelningen och Maria Ekholms forskning.