Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Lektor som forskar om litterär propaganda

Under höstterminen 2016 vikarierar Jimmy Vulovic som lektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han är främst intresserad av hur något berättas – och är snart färdig med sin tredje bok om litterär propaganda.

Jiporträtt Jimmy Vulovicmmy Vulovic kommer närmast från Karlstads universitet, och har dessförinnan arbetat på Lunds universitet och Malmö högskola. I Göteborg undervisar han huvudsakligen på grundutbildningen i litteraturvetenskap.

– Jag är med hela vägen från första delkursen Att läsa som en litteraturvetare – om hur vi kan läsa i olika perspektiv och analysera texter – till de historiska kurserna från antiken till vår tid, säger Jimmy Vulovic.

Fastnade för Brott och straff

Själv blev han gripen av litteratur i tonåren, mycket tack vare Fjodor Dostojevskijs Brott och straff. Förutom att han tyckte att det var en bra roman, upplevde han en glädje över att ha förstått boken på ett djupare plan.

– Det kändes helt enkelt som en personlig triumf att jag – som nog ingen någonsin hade förväntat sig skulle läsa en bok överhuvudtaget – hade tagit mig igenom den och tyckt mig i grunden förstå den. På många vis förändrade den känslan mycket i mitt liv.

Jobbade som nyhetsreporter

När Jimmy Vulovic skulle läsa vidare efter gymnasiet bestämde han sig för att bli journalist, men visste också att han så småningom ville disputera i litteraturvetenskap.

– Att man kunde syssla med det, som jobb, var ganska nytt för mig.

Han läste litteraturvetenskap, statsvetenskap och sociologi på Lunds universitet, sedan blev det journalistik vid Göteborgs universitet. Därefter började han jobba som nyhetsreporter på Kristianstadsbladet och Sydsvenskan, hela tiden med ett litet öga mot den akademiska världen och eventuella doktorandtjänster.

Avhandling om berättarteknik

2004 blev Jimmy Vulovic antagen till forskarutbildningen i Lund, och 2009 disputerade han på avhandlingen Ensamhet och gemenskap i förvandling: Vägar genom Eyvind Johnsons och Rudolf Värnlunds mellankrigsromaner.

– Jag har alltid intresserat mig för hur saker och ting berättas. Min avhandling handlar om hur Eyvind Johnson och Rudolf Värnlund berättar om ensamhet och gemenskap. De var vänner och det finns en enormt stor brevväxling mellan dem, där de skriver om hur de berättar och om hur de vill berätta. Jag gjorde romananalyser baserade på deras egna reflektioner om berättarteknik och modernism.

Skriver om litterär propaganda

Efter avhandlingen har han forskat om litterär propaganda i socialdemokratisk, kommunistisk och nationalsocialistisk press: hur politiska tidskrifter använde litteratur – noveller och poesi – för att påverka. Hittills har Jimmy Vulovic skrivit två böcker om propagandalitteratur, en om det historiska perspektivet och en med narrativ inriktning, och snart kommer hans tredje. Det är en lärobok med titeln Propaganda – historia, teori och analys.

– Jag gillar att forska om propaganda dels för att det är så tydligt, dels är det viktigt i dag att belysa de här frågorna. Propaganda påverkar många att fatta fel beslut.

– Dessutom lär man sig mycket om kvalitetslitteratur genom att läsa det motsatta! Kontrastverkan ska man inte underskatta.

Jimmy Vulovic är vikarierande universitetslektor i litteraturvetenskap vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion mellan 1 juli 2016 och 31 januari 2017. Han är även litteraturkritiker, numera kopplad till koncernen Gota media som bland annat ger ut Borås Tidning och Ystads Allehanda.