Bild
Närbild på korgmaterial i trä, foto.
Foto: Evelina Assarsson
Länkstig

Internationell hantverksvetenskaplig konferens i Mariestad

Publicerad

Den 20–22 september arrangeras den internationella hanverksvetenskapliga konferensen Biennal International Conference for the Craft Sciences (BICCS). Konferensen vill visa på bredden i hantverksforskningen och uppmuntrar hantverkare att använda andra format än traditionella forskningsartiklar för att kommunicera sin forskning.

‒ Vi vill visa på bredden i hantverksforskningen, dels genom att lyfta hantverkarens frågeställningar och dels genom att uppmärksamma hantverksvetenskapen som tvärvetenskapligt ämne, berättar Anneli Palmsköld, professor i hantverksvetenskap och prefekt vid Institutionen för kulturvård. 

Hantverkskonferensen BICCS pågår den 20–22 september i Mariestad och bjuder på konferensbidrag som spänner över hela hantverksfältet. Under BICCS samexisterar traditionellt båtbyggande, väv-performance, husbyggande av återbrukat material och dokumentation av växters estetiska uttryck under samma tak. 

‒ Även om vi kommer från olika traditioner och akademiska discipliner är det som förenar oss handens arbete, säger Anneli Palmsköld.

För BICCS arrangörer har det varit viktigt att uppmuntra deltagarna att presentera andra format än traditionella forskningsartiklar under konferensen. Material, ljud och rörelse är ofta viktiga inslag i hantverksforskningens metodik och empiri och det finns ett behov av att använda olika publikationsformer för att presentera forskningen.   

Konferensbidrag från 2021, foto.
Konferensbidraget "Hands in clay - Craft sciences meet neuroscience" med Riitta Hari, Camilla Groth, Veikko Jousmäki och Veli-Matti Saarinen från BICCS 2021.
Om konferensen

BICCS arrangeras den 20–22 september 2023 i Mariestad.  

Konferensens huvudtalare är den Torontobaserade textilkonstnären och hantverksforskaren dr Nithikul Nimkulrat och arkeologen från Leiden University dr Maikel Kuijpers

Traditionella artikelbidrag kommer att publiceras i den norska tidskriften FormAkademisk. Övriga format presenteras på BICCS webbplats. 

BICCS arrangeras av Hantverkslaboratoriet och Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. 

Läs mer på BICCS webbplats