Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Handelshögskolestudenten Mikaela Mijatovic är årets Sten-Olof Palm-stipendiat

Publicerad

Årets Sten-Olof Palm-stipendiat är Mikaela Mijatovic från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet som får ett års praktik på Swedish-American Chambers of Commerce i Washington D.C. samt 180 000 kr för att täcka boende och uppehälle under perioden. Stipendiet delas ut av Göteborgs Köpmannaförbund.

Vistelsen i USA ger erfarenhet från bland annat marknadsföring, försäljning och projektledning i en amerikansk kontext. Stipendiaten kommer delta i alla typer av arbetsuppgifter på Handelskammaren, men är särskilt ansvarig för bland annat event, kampanjer och arbetsgrupper.

- Jag är jättetacksam och lycklig över att vara årets Sten-Olof Palm-stipendiat och möjligheterna det för med sig, säger Mikaela Mijatovic. Det är verkligen en perfekt start på min framtida karriär att få spendera året efter examen på Handelskammaren i USA. Det ska bli fantastiskt spännande att få lära mer om den amerikanska kulturen och att få omsätta de teoretiska kunskaper jag fått under min utbildning i praktiken. Jag ser särskilt fram emot att få lära mig mer om de svensk-amerikanska handelsrelationerna, att få knyta kontakter samt att få lära mig mer om handelsfrämjande aktiviteter och få insyn i Handelskammarens dagliga verksamhet.Juryns motivering lyder:

Årets Sten-Olof Palm-stipendiat är Mikaela Mijatovic som har gått masterprogrammet International Business and Trade på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Ett stort intresse för handel och internationella organisationer har styrt Mikaelas utbildningsval och hon har även skaffat sig internationell erfarenhet genom utlandsstudier och eget resande. Goda studiemeriter och dokumenterad erfarenhet av försäljning i kombination med stor personlig drivkraft och målmedvetenhet gör Mikaela till en mycket värdig kandidat. Vi är övertygade om att Mikaela kommer att vara en stor tillgång för Swedish-American Chambers of Commerce i Washington D.C. och att praktikåret kommer ge henne både erfarenhet och kontakter som kommer att vara till nytta i en framtida internationell karriär.

Stipendiet är instiftat av Göteborgs Köpmannaförbund i samverkan med the Swedish-American Chambers of Commerce (SACC-USA) och Centre for Retailing vid Handelshögskolan i Göteborg. Målsättningen är att stimulera intresset hos studenter för de särskilda förutsättningar, utmaningar och möjligheter som möter parti- och detaljhandeln.  Mer om stipendiet

Sten-Olof Palm, som stipendiet är uppkallat efter, var en nestor inom handeln i Göteborg. Han tog sin examen vid Handelshögskolan i Göteborg i början av 1960-talet. Under åren 1965-1993 var han VD för Göteborgs Köpmannaförbund. Han var också en drivande kraft vid bildandet av Handelns forskningsstiftelse 1988 och mycket engagerad i utvecklingen av kontakterna mellan akademin och handeln. Sten-Olof Palm gick ur tiden 2010 i en ålder av 77 år.

Kontaktinformation:
Mikaela Mijatovic
0765-80 56 68
mikaelamijatovic@gmail.com

Kenneth Odéus, Göteborgs Köpmannaförbund
0705-68 08 59
kenneth.odeus@kopmannaforbundet.se

Lena Hansson, Centre för Retailing
0766-18 54 92
lena.hansson@handels.gu.se