Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Grattis till Nobels fredsprisvinnare 2018 Dr Denis Mukwege, långvarig kollega med Marie Berg, professor samt GPCC-forskare

Publicerad

Dr Denis Mukwege och professor Marie BergNobels fredspris 2018 har gemensamt tilldelats Denis Mukwege och Nadia Murad för deras ansträngningar att stoppa användandet av sexuellt våld som krigsvapen. Dr Mukwege är sedan många år kollega med Marie Berg, professor i vårdvetenskap med inriktning reproduktiv och perinatal hälsa vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin och GPCC-forskare.

Professor Berg har arbetat nära Dr Mukwege i Dr Mukweges hemland Demokratiska Republiken Kongo i över trettio år. Här kan du läsa hennes berättelse om deras långvariga samarbete (från 2016).

En holistisk personcentrerad vårdmodell The One-Stop Centre Model

Tillsammans har Dr Mukwege och Professor Berg dokumenterat den personcentrerade holistiska vårdmodell som används för för att behandla och rehabilitera offer för extremt sexuellt våld på Panzisjukhuset. År 2016 skrev de en vetenskaplig artikel med titeln A Holistic, Person-centred Care Model for Victims of Sexual Violence in Democratic Republic of Congo: The Panzi Hospital One-Stop Centre Model of Care. Länk till artikeln.

Dr Mukwege sammanfattade det arbete som beskrivs i denna artikel under sin föreläsning vid Göteborgs universitet i oktober 2016 så här.
- Medicinsk behandling var nummer ett, men vi såg snart att det inte var tillräckligt. Vi behövde ett bredare perspektiv. För att behandla och rehabilitera offren för extremt sexuellt våld har en personcentrerad holistisk modell, one-stop-modellen, utvecklats. Det bygger på att arbeta med kvinnorna i samarbete med fyra pelare - deras medicinska, psykosociala, juridiska och socioekonomiska behov och att identifiera deras individuella resurser och använda dem proaktivt för att hjälpa dem bygga upp sina egna liv och även deras samhällen.

Strategiskt rundabordssamtal hos utrikesministern

I samband med prisutdelningen i december 2018 hölls ett strategiskt rundabordssamtal på Sveriges utrikesdepartement till Denis Mukweges ära, där professor Marie Berg deltog som särskilt inbjuden gäst. Hon presenterade där den personcentrerade holistiska vårdmodellen. Läs mer om detta möte här.

Bilden visar Dr Mukwege och Professor Berg efter Dr Mukweges föreläsning vid Göteborgs universitet 2016.

FOTO: LISS PERSSON