Bild
Marin kolonilott i Frihamnen, Göteborg
Foto: Malin Rosengren
Länkstig

Den marina kolonilotten i Frihamnen har fått sitt namn

Publicerad

Nu är namntävlingen avgjord. Fantasin och göteborgshumorn flödade när stans första marina kolonilott skulle få sitt namn och nu har juryn enats. Kolonilotten ska heta … Flytevi!

I samband med att den marina kolonilotten invigdes i början av november utlystes en namntävling. Alg-gott, Tångtäppan och Lotten-på-botten var några av de 75 namnförslag som skickades in. Men det var Fredrik Bergh som skickade in det vinnande bidraget.

Bild
Fredrik Bergh
Fredrik Bergh vann namntävlingen och får ett exemplar av boken "Sjömat – den ätbara mångfalden i havet" av Kennest Lundin som pris.
Foto: Privat

– Vad kul att ha vunnit! När jag såg namntävlingen tänkte jag på alla chanser man haft och bränt med tidigare namntävlingar, som Rullevi, Golden Glenn med flera och tänkte att det här är chans till att försöka få till ett fyndigt namn baserat på Ullevi. Den flytande kolonilotten blev då ganska snabbt Flytevi, säger han.

Enig jury

När namnjuryn, med representanter från Göteborgs Stad och Göteborgs universitet, möttes i december fastnade de för Fredrik Berghs förslag.

– Vi fick många roliga och bra namnförslag och enades till slut om Flytevi eftersom det var ett unikt namn med en skön göteborgsk ton, säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig för Prototyp Göteborg.

Maria Bodin, projektsamordnare på Göteborgs universitet, var också med i namnjuryn. Hon kommer att arbeta dagligen med den marina kolonilotten och tycker att kopplingen till Ullevi passar bra.

– Vår målsättning är att kolonilotten ska bli en mötesplats för att prata om hållbart odlad mat från havet. Därför tyckte vi att blinkningen till stadens stora arena kändes passande, säger Maria Bodin.

Hedersomnämnande

Många fantasifulla namn skickades in till tävlingen. Namnjuryn vill ge ett hedersomnämnande till följande namnförslag:

  • Algemisten
  • Algebra
  • Floaty McFloatface
  • Koloniflotten
  • Kållo på spången
  • Leif ”Lotten” Olsson
  • Tångo rabatten

Text: Karl-Johan Nylén

Fakta om marina kolonilotten Frihamnen

En marin kolonilott kan jämföras med en odlingslott på land, men i stället för morötter och potatis odlas musslor och alger. Kolonilotten i Frihamnen är byggd som en framtidsprototyp och ingår i Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs jubileumsfirande sommaren 2023. Under sommaren kommer olika aktiviteter erbjudas på platsen, både för skolklasser och allmänhet. Projektet är ett samarbete mellan stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad, Urban futures och Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet med stöd av Vinnova.