Bild
Bild på en grön larv.
Länkstig

100 miljoner till forskning om biologisk mångfald

Publicerad

Går det att sätta ett pris på biologisk mångfald och går det att underlätta för investerare att bidra till bättre biodiversitet? Det ska forskare från bland annat Göteborgs universitet titta närmare på. Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, har beviljat totalt 100 miljoner kronor till två forskningsprogram.

I dagsläget hamnar bevarandet av den biologiska mångfalden och de finansiella systemen ofta i konflikt med varandra. Ett problem är att det är svårt att mäta biodiversitet på samma konkreta sätt som till exempel utsläppen av växthusgaser.

– I dag är över en miljon arter utrotningshotade. Därför måste vi jobba snabbt och tvärvetenskapligt, vilket är precis vad vi ska göra i det här programmet, säger Allison Perrigo, föreståndare på Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier vars forskare deltar i Biopath, ett av de två forskningsprogrammen som får 50 miljoner kronor i anslag av Mistra.

Tvärvetenskapligt projekt

Biopath fokuserar på förändring av markanvändningen relaterad till jordbruk, skogsbruk och energi. Forskare från Göteborg universitet kommer i programmet att utveckla verktyget Captain som nyttjar artificiell intelligens, AI, för att avgöra vilka ekonomiska investeringar som skyddar och främjar den biologiska mångfalden bäst. Biopath är ett tvärvetenskapligt projekt med forskare från Lunds universitet, Göteborgs universitet, Stockholms universitet och internationella forskningsinstitut. Lunds universitet är värd för projektet.

– Tack vare att programmet är tvärvetenskapligt och med forskare från flera lärosäten så förväntar jag mig flera nya samarbeten både inom och utanför Göteborg universitet, säger Allison Perrigo.

Värdering av naturen

Även i det andra programmet som erhöll ett anslag på 50 miljoner kronor, Biofin, deltar forskare från Göteborgs universitet. I Biofin är syftet att få pengar som investeras på börsen att bättre bidra till en biologisk mångfald. Programmet ska identifiera metoder och mätvärden till affärsmodeller som skyddar biodiversiteten. Forskare kommer även att analysera hur vi värderar naturen och ställa det mot andra ekonomiska värden. Arbetet leds av Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Läs Mistras nyhet om anslaget till programmen om Biologisk mångfald:
100 MSEK till forskning om biologisk mångfald och det finansiella systemet | Mistra

Läs mer om forskningsprogrammet Biopath:
Miljoner till forskning om biologisk mångfald och finansiellt beslutsfattande

Läs mer om forskningsprogrammet Biofin:
Storsatsning på forskning om biologisk mångfald och ekonomiska värden