Bild
Kronprinsessan Victoria och Bethanie Carney Almroth diskuterar mikroplaster
Kronprinsessan Victoria och Bethanie Carney Almroth
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Bethanie Carney Almroth: Jag studerar effekterna av föroreningar i vattenmiljöer

Vi satte oss med Prof. Bethanie Carney Almroth, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, för att fråga henne lite om hennes forskning.

Bild
Prof. Bethanie Carney Almroth
Prof. Bethanie Carney Almroth

Bethanie, vad handlar din forskning om?

Jag studerar effekterna av föroreningar i vattenmiljöer, med fokus på mikroplastpartiklar, kemikalier och effekter i fisk. Mikroplast diskuteras mycket i olika situationer och sammanhang, men vi har fortfarande en hel del obesvarade frågor. Vetenskaplig forskning är en lagsport och miljöforskning är särskilt tvärvetenskaplig. det finns så många viktiga färdigheter som behövs för att kunna hantera problem. En av mina styrkor är att jag tycker om att samarbeta, även när det är utmanande! Som biolog kan jag sätta mina kunskaper i ett större sammanhang genom att samarbeta med samhällsvetare, ekonomer, advokater och andra utanför den akademiska världen. Jag tycker också att forskning är väldigt rolig och spännande.

Vad har du för projekt på gång?

Jag har några olika projekt som pågår för närvarande, och många av dem är kopplade till plast, kemikalier i plast eller mikroplast. Jag undersöker toxiciteten hos nya biologiskt nedbrytbara plastmaterial, kemikalier i återvunnen plast, livsmedelsförpackningsmaterial och fibrer i textilier och cigarettfilter. Jag arbetar också med forskare i tvärvetenskapliga grupper som tittar på storskalig kollektiv handling, planetgränser och lösningsorienterat arbete.

Ryktet säger att du precis utsetts till professor? Vi måste såklart gratulera, men också ställa den klassiska sportfrågan - hur känns det?

På många sätt kommer jag att fortsätta som vanligt. Jag fortsätter att forska, skriva artiklar, undervisa och leda min forskargrupp. Men som professor kommer jag att ha en starkare plattform att stå på, det är ett erkännande av min kompetens och expertis som kan hjälpa mig att nå ut ännu bättre med min kunskap. Jag har redan varit expert i några olika sammanhang, allt från att samordna miljövetenskaplig utbildning i vår avdelning, till att ge råd till Naturvårdsverket för att samordna en arbetsgrupp med experter på havsföroreningar för FN.

Det har naturligtvis också varit ett personligt mål att nå denna position, så det är en sak att stryka från min "bucket list". Och nu, från en starkare position, kan jag fortsätta hjälpa yngre forskare att utveckla sina färdigheter och karriärer.