100 ukrainska militära sjukvårdare besökte Sahlgrenska Universitetsjukhuset. Dom möttes av kollegor för erfarenhetsutbyte och för att få ett avbrott från vardagen vid krigets frontlinje. Dom är här för att återhämta sig med hjälp av den ukrainska volontärorganisationen Repower i samverkan med sjukhuset och i ledning av forskare vid Centrum för katastrofmedicin.
Dagen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en del av en tio dagar lång vistelse i Västsverige för den ukrainska gruppen. Besöket organiseras av den ukrainska volontärorganisationen Repower och det är försvarsministeriet i Ukraina som har valt ut de kvinnor och män som deltar.
– De flesta kommer direkt från fronten. Sjukvårdspersonalen i Ukraina har en väldigt tuff situation och för de som är vid fronten är det här en möjlighet till ett avbrott från sin normala verklighet i konstant livsfara, samtidigt som det blir ett bilateralt kunskapsutbyte mellan sjukvården i Ukraina och Sverige, säger Jonas Zimmerman, ST-läkare som själv varit i Ukraina ett flertal gånger sen kriget bröt ut, och en av arrangörerna av dagen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han är knuten till Centrum för katastrofmedicin och forskar för att dra lärdomar av kriget i Ukraina.
På vårt foto ovan ses: Jonas Zimmerman och Kateryna Serdiuk, grundare till Repower (www.repower.ngo), samt de blåtygpåsar med sjukvårdsmaterial som varje ukrainare fick med sig efter dagen.
Bilder från Sahlgrens Aula vid Repowers-dag på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Psykologiskt stöd och bearbetning
De tre psykologerna på fotot nedan är från Ukraina och följer med den ukrainska sjukvårdsgruppen för att hjälpa dem att bearbete sina upplevelser, hitta ny kraft och "repower" så att de orkar tillbaka till fronten för att fortsätta hjälpa till, med sitt eget liv som insats. De har alla lång erfarenhet av liknande arbete även innan detta kriget bröt ut.
Yevheniia Kondratiuk, Tetiana Savalova och Ivanna Kovalchuk, alla tre är psykologer från Ukraina som ingår i Repowers team