Vår konsumtion av fisk och skaldjur domineras av ett fåtal arter, främst odlad lax och rovfiskar, vilket bidrar till överfiske och ekologisk obalans. För att främja ett mer hållbart nyttjande av marina resurser behövs en förskjutning mot lågtrofiska arter som alger och ryggradslösa djur.
Detta Sea and Society Talk presenterar resultat från Scary Seafood – ett tvärvetenskapligt projekt som utforskar potentialen hos undernyttjade marina arter i Sverige. Ätliga arter har rangordnats utifrån konsumentintresse, tillgång som bifångst samt möjligheter för vattenbruk eller småskalig skörd. Bland de främsta kandidaterna finns havssallat, sockertång, tistelsjöborre, sjöpung och flera bläckfiskarter.
För att möjliggöra kommersialisering krävs mer biologisk kunskap. Samtidigt visar den stora mångfalden, det växande allmänintresset och engagemanget från kockar att det finns goda förutsättningar att utveckla en mer hållbar matkultur från havet i Sverige
Om föreläsaren
Susanne Lindegarth är forskare och projektledare med mångårig erfarenhet av vattenbruksfrågor, främst odling av ostron och musslor. Hon har arbetat i flera marina samverkansplattformar bl.a. Maritima klustret i Västsverige och nationellt centrum för SWEMARC. Under 2017-2019 var hon projektledare för Scary seafood.
Om Sea and Society Talks
Sea and Society Talks är en serie lunchseminarier, för forskare och personer som arbetar med havet, som fokuserar på utmaningarna för hållbar utveckling och förvaltning av kuster och hav.
Länk till webbinariet
Länk till webbinariet skickas ut efter anmälan.