Hemvändare
Foto: slon_dot_pics

Hemvändarna efter utlandstjänstgöring – hur tar vi tillvara kompetensen?

Samhälle & ekonomi

Seminariet utgår från Gunnar Eliassons nya bok "Sverige och den globala marknaden för kompetens: hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv mottagare". I seminariet diskuteras vad HR-funktionerna i företag och myndigheter i rent egenintresse bör tänka på, samt referenser till hur man gör i andra länder

1 dec 2021
Handelshögskolan i Göteborg
Antal platser

Bra att veta
Detta seminarium är planerat att genomföras på plats på Handelshögskolan i Göteborg. Om seminariet behöver ändras till online så kommer vi att informera alla anmälda via mail.

HR-funktionen är en viktig samhällsekonomisk aktör vad gäller att matcha individens kompetens och jobbens krav. HR-funktionen är därmed även viktig för företag och andra organisationer vad gäller att få tag på rätt kompetens, att främja rörlighet mellan organisationens olika delar samt att följa upp individens utveckling och välmående. Den interna rörligheten kan innebära att svenska företag och organisationer skickar ut sina anställda till olika delar av världen för att under ett par år arbeta i en utländsk organisation. Men hur tar man hand om de s.k. hemvändarna när de kommer tillbaka till moderbolaget eller motsvarande? Hur tas deras kompetens tillvara inom organisationen? Seminariet kommer att beröra dessa frågor samt diskutera vad HR-funktionerna i företag och myndigheter i rent egenintresse bör tänka på, samt referenser till hur man gör i andra länder.

Medverkande: Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell ekonomi/dynamik vid KTH, Stockholm. Tidigare chef för Industriens Utredningsinstitut (IUI, numera IFN) och dessförinnan chefsekonom på dåvarande Sveriges Industriförbund.

Länk med mer information om boken Sverige och den globala marknaden för kompetens: hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv mottagare